Eikö nurmikko lähtenytkään itämään? Tässä yleisimmät syyt kasvuongelmiin

Aina välillä käy niin, ettei vasta perustettu nurmikko lähde kasvamaan, tai kasvaa erittäin huonosti. Asiantuntija kertoo, mistä nurmikon kasvuongelmat useimmiten johtuvat.

Viherympäristölehden päätoimittajan ja Viheraluerakentajat ry:n toiminnanjohtajan Seppo Närhen mukaan nurmikon kasvuongelmat voivat johtua esimerkiksi siitä, ettei kylvössä ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota siementen laatuun.

Närhen mukaan kylvössä ei ehkä kannata käyttää pihavarastosta löytyneitä vanhoja siemeniä, sillä saattaa olla, että siemenet ovat jo vanhentuneet, eivätkä ne enää idä kunnolla.

– Kannattaa aina käyttää kaupasta ostettuja uusia siemeniä, jotta siementen itämiskyky on voimassa, sanoo Närhi.

Siemenissä ei kannata säästää, sillä halpa ja heikkolaatuinen siemenseos ei välttämättä menesty hyvin Suomen olosuhteissa. Huonompilaatuisista siemenistä kylvetty nurmikko ei välttämättä säily talven yli hyväkuntoisena.

Siemenien lisäksi huonolaatuinen kasvualusta voi olla myös syy nurmikon kasvun heikkouteen. Suomessa nurmikon perustamisessa käytetään useimmiten valmista, tuotteistettua kasvualustaa, jonka pitäisi sisältää oikeassa suhteessa kaikki kasvuun tarvittavat ravinteet.

Runsaat sateet haitallisia

Paras ajankohta nurmikon perustamiselle on Närhen mukaan alkusyksystä, jolloin maassa on luontaista kosteutta. Jos huomaa säätiedotuksesta, että tulossa on paljon sateita, kannattaa kylvöä mahdollisesti kuitenkin siirtää. Runsaat sateet voivat pilata nurmikon kasvun.

– Jos sataa paljon siinä vaiheessa kun nurmikko on juuri alkanut kasvaa, nurmikon pinta saattaa kovettua, jolloin se ei saa kunnolla happea, ja kasvuedellytykset ovat heikot, kertoo Närhi.

Yksittäinenkin rankkasade saattaa huuhdella siemeniä pois kasvualustasta, jolloin nurmikon kasvu luonnollisesti kärsii.

Luultavasti tavallisin syy nurmikon kasvuongelmissa on kuitenkin Närhen mukaan puutteellinen kastelu.

– Jos kastelu jää tekemättä silloin kun kuiva jakso tulee, ja nurmikko on vielä heikko, on hyvin todennäköistä, että nurmikko ainakin osittain menetetään ja joudutaan kylvämään uudestaan.

Nurmikon kasvu on voimasta jo siinä vaiheessa, kun nurmikkoa on alettu leikata. Tässä vaiheessa nurmikkoa ei enää tarvitse kastella päivittäin.

– Tietenkin jos sitten tulee pitkä poutakausi, niin nurmikkoa voi hyvin tämänkin jälkeen kastella päivittäin, jotta nurmikko pysyy hyvässä kasvukunnossa, sanoo Närhi.

Lue myös:

    Uusimmat