Eijan vinkit omaishoitajille

Vuosien ajan vammautunutta miestään hoitanut Eija Harsia kertoo, mihin asioihin omaishoitajan kannattaa kiinnittää huomiota. Eija haluaa herättää keskustelua myös vammautuneen ihmisen kohtelusta.

- Ota oikeuksistasi itse aktiivisesti selvää ja vaadi sitkeästi apua. Valmistaudu siihen, että saatat joutua taistelemaan asiasi eteen. Omaishoitajille kuuluu lain mukaan muun muassa erilaisia tukia sekä lomia.

- Huumori auttaa vaikeidenkin aikojen keskellä. Älä keskity negatiivisiin asioihin. Elämänarvot menevät vaikeuksien myötä uuteen tärkeysjärjestykseen.

- Muista pitää huolta myös omasta jaksamisestasi. Yritä keksiä itsellesi joku oma juttu, jonka pariin voit vetäytyä vaikka edes tunniksi kerran viikossa.

- Vertaistuella on suuri merkitys. Jos lähellä ei ole omaa perhettä, hakeudu muiden saman kokeneiden pariin. Omaishoitajille on tarjolla esimerkiksi yhteisiä leirejä.

- Mikäli liikkuminen onnistuu, ei ole mitään syytä lukittautua kotiin. Laivoilta voi varata invahytin. Lentokonematkustaminenkin onnistuu. Ota selvää mahdollisuuksista.

- Älä puhu vammaiselle kuin lapselle. Yhtä paha on puhua hänen ohitseen. Moni sortuu myös huutamaan, mikä on täysin turhaa. Viesti menee perille normaaliin tapaan.

- Vammaisen kohtaamista ei tarvitse arastella. Hän on sama ihminen kuin ennenkin. Käyttäydy normaalisti kuten aina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja