Ei vain lasten tekemistä varten – seksuaalisuus on elämänhalun ylläpitoa

Tiedämme tänä päivänä seksistä ja rakkaudesta enemmän kuin ikinä. – Vanhemmat sukupolvet tunsivat seksin lähinnä lasten tekemisenä ja paineen purkamisena. Jos siihen vielä liittää sen, että kiihottuminen on joko syntiä tai epätervettä, niin silloin seksuaalisuudesta on hyvin kapea näkemys, psykologi ja kirjailija Tony Dunderfelt sanoo. 

Salaista seksuaalista opetusta on ollut aina lähes kaikissa kulttuureissa. Nykyaika on kuitenkin seksuaalisuudelle eräänlaista kulta-aikaa: tietoa on paljon ja sallivuus on lisääntynyt. 

– Sanoisin, että tänä päivänä tiedämme seksistä ja rakkaudesta enemmän kuin ikinä. En tukeudu vanhoihin kulttuureihin, vaan mielestäni meidän kulttuurimme on ikään kuin paras. Tästä kulttuurista löytyy paljon selkeämpää tietoa, psykologi ja kirjailija Tony Dunderfelt sanoo. 

Vanhoissa kulttuureissa seksuaalisuuteen liittyvä tieto ilmennettiin usein myyttisesti ja vaikeaselkoisesti. Rakkaudesta ja suhteista kirjoja kirjoittanut Dunderfelt uskoo, että osittain tästä syystä vanhoja ohjeita on vaikeaa soveltaa länsimaiseen arkipäivään. 

Seksi, lasten tekemisen väline

Useat suurien ikäluokkien naiset korostavat parisuhdeneuvoissaan sitä, ettei seksi ole tärkeä asia. Dunderfeltin mukaan tämä tilanne on muuttumassa, jopa radikaalisti. 

– Vanhemmat sukupolvet tunsivat seksin lähinnä lasten tekemisenä ja paineen purkamisena. Jos siihen vielä liittää sen, että kiihottuminen on joko syntiä tai epätervettä, niin silloin seksuaalisuudesta on hyvin kapea näkemys. Silloin sekä mies että nainen voi sanoa, ettei meidän iässämme seksi ole enää niin tärkeää. 

Voiko tilannetta muuttaa? Dunderfeltin mukaan tämä onkin "giganttinen kulttuurikysymys". 

– Suostutaanko puhumaan seksistä elämänhalun ylläpitäjänä? 

Valitettavan usein seksiä ei nähdä rakkauden kehittämisen välineenä, vaan joko lasten tekemisen tai paineiden purkamisen välineenä. 

– On hienoa, että on molemminpuolista paineiden purkamista ja lasten tekemistä, mutta tietyllä tavalla on ihan uusi asia, miten rakkautta voi kehittää seksuaalisuuden avulla. Miten minä olen yhä enemmän avoin sinulle ja sinä minulle, kun meillä on syvää ja luottamuksellista seksiä, Dunderfelt kuvaa. 

Kyseessä on lähes tutkimaton alue, johon monet haluaisivat suhteissaan pyrkiä. Todellisuudessa arkielämä vie mehut eikä seksiin jakseta panostaa, jolloin seksielämä voi muuttua tylsäksi tai väkinäiseksi. 

– Siksi mielestäni seksuaalisuudesta tarvitaan uudenlaista näkemystä, jossa seksi ei ole vain lasten tekemistä, vaan toisen syvällistä kohtaamista.

Tätä mieltä lukijamme olivat kyselyssämme!

Jatka lausetta: rakkaus ja seksi...

Ovat sama asia: jos rakastaa, seksikin sujuu 36.32%

Ovat aivan eri asioita 32.81%

Ovat eriarvoisia: rakkaus on tärkeämpää 27.35%

Ovat eriarvoisia: seksi on tärkeämpää 3.52%  

Lue myös:

    Uusimmat