Ei unelmaa, vaan realismia – muistilista ensiasunnon ostajalle

Lue kiinteistönvälittäjän viisi vinkkiä ensiasunnon ostoon!

1. Pidä jalat maassa

Ennen asuntokaupoille lähtemistä kannattaa pohtia pankkineuvojan kanssa, minkälaiseen asuntoon itsellä olisi varaa.

Ensiasunnon ostajan voi olla hankala hahmottaa, mitkä todelliset asumiskustannukset lainanhoitokulujen ja yhtiövastikkeen jälkeen tulevat olemaan. Asuntoa ei kannata lähteä ostamaan unelma, vaan realismi, edellä. Kun tietää suunnilleen, minkä hintaiseen asuntoon itsellä olisi varaa, asuntotarjontaa voi lähteä kartoittamaan netin asunnonmyyntisivustoille.

2. Huomioi sijainti

Asuntokauppa menee auttamattomasti pieleen, jos uusi koti sijaitsee kaukana työpaikasta ja kulkuyhteydet ovat huonot. Asuntokauppoja pohtiessa kannattaakin kiinnittää erityisesti huomiota asunnon sijaintiin ja ympäristöön.

Selvitä, missä sijaitsee lähin ruokakauppa, terveysasema ja muut tarvitsemasi palvelut. Myös alueen kaavoituskatsaukseen kannattaa tutustua. Jos alue on vasta kehittymässä, mieti, oletko valmis asumaan rakennustyömaan keskellä jonkin aikaa.

3. Pohdi asunnon toimivuutta

Asuntonäytössä kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota asunnon toimivuuteen. Se, mihin ilmansuuntaan ikkunat ovat ja onko alapuolella meluisa ravintola tai vilkas autotie, saattavat tuntua pieniltä seikoilta, mutta niillä voi olla yllättävän paljon vaikutusta asumismukavuuteen.

Tutki pistorasioiden ja säilytystilan riittävyys. Mieti, pitääkö asunnossa tehdä remonttia, ja pyydä ammattilaiselta arvio remontin kustannuksista. Pyydä myös nähtäville vastuunjakotaulukko, mistä selviää, mikä asunnossa on yhtiön ja mikä osakkaan vastuulla, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

4. Tutustu taloyhtiöön

Ennen ostopäätöksen tekoa asunnonostajan kannattaa käydä tarkasti läpi taloyhtiön paperit. Hyvässä yhtiössä isännöitsijä on huolehtinut pitkän tähtäimen suunnitelmista yhdessä hallituksen kanssa.

Selvitä tehdyt ja tulevat remontit ja varmista, että yhtiön talous on tasapainossa. Tarkasta aina asuntonäytössä käydessäsi porraskäytävien kunto. Epäsiistit ja rapistumaan päässeet porraskäytävät saattavat kieliä huonosta yhtiöstä. Keskustele isännöitsijän kanssa mielessä askarruttavista kysymyksistä.

Koita myös hakeutua naapurien juttusille ja tiedustele, miten he ovat talossa viihtyneet.

5. Varaudu remontteihin

Jos taloyhtiöön on tulossa isompia remontteja, varaudu niistä koituviin kustannuksiin. Selvitä, missä vaiheessa remontti on, onko hankesuunnitelma tehty ja löytyykö tulevasta remontista jo kustannusarviota. Etenkin putkisaneeraukset voivat koitua pienenkin asunnon kohdalla erityisen kalliiksi.

Jos kustannusarviota ei ole vielä tehty, huomioi, että kulut voivat olla mitä vain 500 ja 1 500 euron välillä per neliö menetelmästä riippuen. Koita päästä hyvissä ajoin itse mukaan remontin suunnitteluun, niin pääset vielä vaikuttamaan oman kodin ulkomuotoon ja materiaaleihin.


Lähde: Sp-Kodin kiinteistönvälittäjä Veli Myllylä

Lue myös:

    Uusimmat