Ei päässyt aluksi edes elokuvakouluun – tiesitkö tätä ohjaaja Kieslowskista?

AVAn lauantai-illassa nähdään ohjaaja Krzysztof Kieslowskin vuonna 1991 valmistunut elokuva Veronikan kaksoiselämä. Tiesitkö näitä faktoja Kieslowskin elämästä?

AVAlla esitetään lauantaina KrzysztofKieslowskin elokuva Veronikan kaksoiselämä. Kieslowskin elämä ennen uraa elokuvantekijänä oli monivaiheinen – tiesitkö, että mies on opiskellut jopa palomieheksi?

Tiesitkö tätä Kieslowskista?

– Kieslowskia ei aluksi hyväksytty elokuvakouluun. Hän haki kouluun kahdesti ennen kuin pääsi kolmannella yrittämällä sisään.

– Kieslowski opiskeli isänsä kannustuksesta hetken palomiehen ammattia varten.

– Vältelläkseen pakollista armeijapestiä Kieslowski laihdutti rajusti varmistaakseen, että olisi "palvelukseen sopimaton". Hänen kerrotaan myös teeskennelleen henkisesti epävakaata.

– Uransa alussa Kieslowski teki dokumentteja. Miehen kuuluisimpia elokuvia ovat Kolme väriä -elokuvat. Elokuvien tekoprosessin aikana Kieslowski samaan aikaan kuvasi elokuvaa Kolme väriä: Valkoinen, editoi elokuvaa Kolme väriä: Sininen ja kirjoitti elokuvaa Kolme väriä: Punainen!

– Kieslowski toimi vuonna 1989 Cannes Film Festivalin tuomaristossa. Tuona vuonna Palme d'Or -palkinnon vei StevenSoderberghinSeksiä, valheita ja videonauhaa. Parhaan näyttelijättären palkinnon puolestaan nappasi MerylStreep elokuvasta Huuto pimeydestä.

– Yksi Kieslowskin lempielokuvia oli Ken Loachin Poika ja haukka vuodelta 1969.

AVAlla la 26.1. klo 21.00


AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja