Ei kai se ole iskenyt sinullekin? Näin selviät syysflunssasta

Flunssakausi iskee syksyisin monet vuodelepoon. Influenssakausi taas jyllää Suomessa yleensä helmi–maaliskuun tienoilla. Miten flunssasta selviää ja kauan pitää varautua makaamaan sairaana?

Syysflunssa kaataa monet vuodelepoon jopa päiväkausiksi.

– Ylähengitystieinfektioita aiheuttavat monet virukset. Niihin ei ole olemassa rokotuksia tai ennaltaehkäisevää lääkettä. Tärkeintä on yrittää olla levittämättä tautia muihin, neuvoo Lääkärikeskus Aavan lääkäri Jukka Riutta.

– Kovimpien oireiden ollessa päällä ollaan kotona ja levätään mummon ohjeilla. Villasukat jalkaan, kuumaa mehua ja tarvittaessa kuumelääkettä, sekä hyvä kirja tai elokuva seuraksi, Riutta ohjeistaa.

– Myös omia keinoja voi käyttää. Toiset uskovat mustaherukan parantavaan voimaan, toinen uskoo valkosipuliin. Näistä ei ole olemassa kunnon tutkittua tietoa, Riutta kertoo.

Vältä käsikontaktia

Tärkeää flunssassa on muistaa, että kädelle ei kannata pärskiä.

– Jos yskittää tai aivastuttaa, aivasta käsivartta vasten. Kämmeneen pärskäyttäessä se tarttuu suoraan käsiin, käsistä kaikille pinnoille ja kätellessä seuraavaan kaveriin, joka työntää sen suuhunsa, nenäänsä tai silmäänsä.

Käsienpesu saippualla ja vedellä normaalia useammin on myös tärkeää.

– Influenssassa pätevät samat ohjeet, minkä lisäksi siihen on olemassa rokote. Suosittelen ilman muuta rokotetta. Jos tautia ei estä, voi ainakin lieventää taudin kulkua.

Riskiryhmien kohdalla rokote on suositeltavampaa. Ryhmiin kuuluvat sydänsairaat, keuhkosairaat, immuniteettia heikentävää lääkitystä käyttävät, raskaana olevat, diabeetikot, yli 65-vuotiaat sekä alle kouluikäiset ja imeväisikäiset lapset.

Entä voiko flunssan iskua mitenkään ehkäistä tai siirtää?

– Ei voi, koska se on virus. Jos taivaalla lentää lintuparvi, lentää virusparviakin. Jos törmäät niihin, tulet sairaaksi, Riutta muistuttaa.

Juuri edellisestä taudista toipunut tai stressaantunut henkilö voi saada taudin herkemmin.

– Kun voimat ovat uupuneet muutenkin, tauti itsessään tuntuu kovemmalta, Riutta huomauttaa.

Taudin leviämistä kannattaa ehkäistä myös oikealla suojautumisella.

– Käytä paperinenäliinoja ja yski käsivarteen, älä käteen. Pese käsiä usein flunssaisena ja pysy kotona, kun oireet ovat pahimmillaan.

Flunssan itämisvaihe voi olla hyvinkin lyhyt, mutta sairastamisvaihe voi tuntua pitkältä. Aikuisen ihmisen syysflunssa kestää yleensä kolmesta viiteen päivään.

– Kolme–viisi päivää on se on aika, jolloin ollaan sairaana ja on kaikista kurjin olo.

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat