Ehtiikö eduskunta hyväksyä autoveron alennuksen? Valtiovarainministeriö: ”Siellä on valmius käsitellä tämä kiireellisenä"

Valtiovarainministeriö uskoo, että eduskunta ehtii käsitellä autoveron alennuksen tällä vaalikaudella.

Autoverotus muuttuu vuodenvaihteessa niin, että verotus vastaa tarkemmin ennen viime syyskuussa tapahtunutta päästöjen mittaustavan muutosta voimassa olleita verotasoja, kerrotaan valtiovarainministeriön tiedotteessa.

Kaavaillun lainmuutoksen mukaan alempia verotasoja sovelletaan 3. joulukuuta lähtien verotettaviin autoihin, joiden hiilidioksidipäästötieto on mitattu uudella WLTP-menetelmällä.

EU:ssa syyskuussa voimaan astunut WLTP-päästömittaustapa kiristi Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan erityisesti keski- ja suuripäästöisten autojen verotusta.

Uusi menetelmä arvioi autoja tarkemmin ja voi siten antaa aiempaa korkeampia hiilidioksidipäästöarvoja.

Autokauppiaat kiittävät

Autokauppiaat antavat kiitosta hallituksen esitykselle.

Delta Auton toimitusjohtaja Pekka Ryynälän mukaan autoala on kaivannut muutosta WLTP-mittauksen verovaikutusten suhteen.

– Muutos tuli nopeasti ja lyhyellä valmistetulla. Tällä vähän tasapainotetaan ratkaisua. Tämä on varmastikin hyvä asia, Ryynälä sanoi.

Rinta-Joupin Autoliikkeen toimitusjohtaja Ari Rinta-Jouppi kiittelee myös sitä, että asia on saatu eteenpäin.

– Hyvä, että on tullut ratkaisu, koska tilanne on ollut epäselvä. On hyvä, että epäselvyyksiä on mahdollisimman vähän vähittäiskauppaa ajatellen, Rinta-Jouppi sanoi.

VM uskoo nopeaan läpimenoon

Hallitus antaa esityksen lainmuutoksesta ensi keskiviikkona. Kauppalehti kysyi valtiovarainministeriöstä, ehditäänkö laki saada hyväksytyksi eduskunnassa ennen kuin vaalikausi päättyy ensi keväänä.

– Olemme puhuneet eduskunnan päähän, ja siellä on valmius käsitellä tämä kiireellisenä. On ihan realistista, että tämä menee läpi, valtiovarainministeriön hallitusneuvos Merja Sandell sanoi.

Aikataulun toteutumista helpottaa Sandellin mukaan se, ettei muutos ole lakiteknisesti vaativa.

Hallitus antaa esityksen lainmuutoksesta ensi keskiviikkona.

Alla olevalla videolla keskustellaan siitä, millaisia vaikutuksia autoveron poistamisella olisi autokauppaan.

6:21

Syyskuun alussa käyttöönotettu uusi henkilö- ja pakettiautojen kulutuksen ja päästöjen WLTP-mittausmenetelmä kuvaa Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan aiempaa NEDC-mittausta tarkemmin liikenteessä syntyviä päästöjä.

– Lisäksi uusi mittaustapa ottaa huomioon myös auton lisävarusteet, jos ne vaikuttavat auton ilmanvastukseen, painoon tai vierintävastukseen, kerrotaan Autoalan tiedotuskeskuksen tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja