Mainos

Ehdokkaat lähes yksimielisiä kaksoiskansalaisuudesta Sanomien tentissä: "Turvallisuusselvityksen tarkoitus on löytää vakoojat"

Presidentinvaalien ennakkoäänestys päättyy tänään. Ehdokkaat kohtasivat tänään toisensa Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien vaalitentissä.

Sanomatalossa keskustelu aloitettiin kaksoiskansalaisuudesta ja sen vaikutuksista puolustusvoimien sotilasvirkoihin. Eilen puolustusministeri Jussi Niinistö sanoi maanpuolustuskurssin avajaisissa, että sotilasvirkoihin pitäisi palkata vain Suomen kansalaisia.

Vihreiden Pekka Haavisto muistutti, että hänen puolisonsa on kaksoiskansalainen.

– En pidä kaksoiskansalaisuutta riskinä. Turvallisuusselvitysten tarkoituksena on löytää vakoojat ja epälojaalit ihmiset. Pitää kuitenkin muistaa, että heitä on aiemmin löydetty myös muista väestöryhmistä, sanoi Haavisto.

Omaa ehdokastaan voi myös etsiä MTV Uutisten vaalikoneesta.

Myöskään istuva presidentti Sauli Niinistö ei pidä hyvänä sitä, että virkoihin valittaisiin vain Suomen kansalaisia.

– Turvallisuusselvityksissä saatetaan ajautua kiusalliseen tilanteeseen, jos kaksoiskansalaiselle joudutaan sanomaan ei. Mutta niistä selvitään. Kaksoiskansalaisuuden myöntäminen esimerkiksi Norjassa perustuu jonkinlaiseen harkintaan, sanoi Niinistö.

"Tyypillistä pelon lietsontaa"

Paavo Väyrysellä ei ollut mitään lisättävää muiden ehdokkaiden puheisiin kaksoiskansalaisuudesta. SDP:n ehdokas Tuula Haatainen puolestaan oli sitä mieltä, että puolustusministeri Niinistön eilinen puhe oli pelkoa lietsovaa.

– Puolustusministerin ulostulo oli tyypillistä pelon lietsontaa, että kaksoiskansalainen olisi epäluotettava henkilö. Puolustusvoimien korkeisiin virkoihin pitää olla tiukka seula, johon voidaan luottaa, sanoi Haatainen.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen puolestaan muistutti omista sukujuuristaan.

– Toimintamalli ei voi olla sellainen, että ensin syyllistetään. Oma sukuni on vahvasti venäjältä. Jussi Niinistö tarkastanee taustat, jos tulen valittavaksi puolustusvoimien ylipäälliköksi, sanoi Kyllönen.

Huhtasaari ainoana eri mieltä

Ehdokkaista vain perussuomalaisten Laura Huhtasaari oli sitä mieltä, että puolustusvoimien sotilasvirkoihin on valittava Suomen kansalaisia.

– Jos otat vastaan esimerkiksi puolustusministerin tehtävän tai puolustusvoimien komentajan tehtävän, pitää luopua muun maan kansalaisuudesta, sanoi Huhtasaari ja sai paikalla olevalta yleisöltä kuuluvat aplodit.

Kaikki valmiita rajoittamaan maakauppoja

Venäläisten maakauppoja strategisten kohteiden läheltä olivat kaikki ehdokkaat valmiita rajoittamaan. Sauli Niinistö oli valmis myös laajentamaan suoja-alueita sotilasalueiden läheisyydessä.

Tunteet pääsivät valloilleen, kun keskusteluun otettiin Nato. Keskusteluun tuli selvää kiihkeyttä ja Niinistö puolusti edelleen kantaansa kansanäänestyksestä. Vanhanen taas muistutti, miten kävi Iso-Britanniassa.

– Brexit on hyvä esimerkki siitä, mihin kansanäänestys voi johtaa, sanoi Vanhanen.

Viimeinen vaalitentti on luvassa Ylellä torstaina. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina.

 Torstaina on luvassa vielä Ylen vaalikeskustelu. 

Kello 18.35: Otsikosta korjattu kirjoitusvirhe.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.