Mainos

Egyptin poliisi tehnyt pommi-iskuihin liittyviä pidätyksiä

Egyptin viranomaiset ovat vahvistaneet, että kyse on terroriteosta. Kolmessa räjähdyksessä kuoli yhteensä 23 ihmistä. Suomen Egyptin suurlähetystöstä arvioidaan, että turvatoimet Siinain turistikohteissa tiukentuvat.

Egyptin poliisi on pidättänyt ainakin kymmenen ihmistä epäiltyinä yhteydestä eilisiin pommi-iskuihin. Vielä ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, kuka pommitusten takana on.

Räjähdyksissä kuoli ainakin 23 ja loukkaantui yli 60 ihmistä. Kuolleista neljä on eurooppalaisia turisteja - sveitsiläinen, venäläinen ja saksalainen matkailija sekä saksalainen pikkupoika. Tiettävästi luokkaantuneiden joukossa ei ole suomalaisia.

Egyptin viranomaiset ovat vahvistaneet, että kyse on terroriteosta.

- Tämä terrori-isku on kaikki egyptiläisiä vastaan. Sillä ei ole muuta tarkoitusta, kuin tuhota maan talous, pääministeri Ahmed Nazif painottaa.

Iskut tapahtuivat vain päivää sen jälkeen, kun Osama bin Ladeniksi väitetty mies uhkasi ääninauhalla länsimaita uusilla iskuilla.

Siinain turistikohteisiin on viime vuosina tehty useita terrori-iskuja. Niistä tuhoisin sattui viime heinäkuussa Sharm el-Sheikhissä, kun kaksi pommia tappoi yli 60 ihmistä.

Ulkomaalaisten lisäksi Dahabissa oli runsaasti egyptiläisiä matkailijoita, sillä Egyptissä vietetään parhaillaan viisipäiväistä kevätjuhlaa.

"Turvatoimet kiristyvät Siinailla"

Suomen Egyptin suurlähetystöstä arvioidaan, että turvatoimet Siinain turistikohteissa tiukentuvat.

- Nämä turistikohteet siellä, Sherm el-Sheikh ja myöskin Dahab ja reitit sinne, ne ovat olleet tähän asti aika turvallisia. Jatkossa varmaan myöskin näissä turistikohteissa joudutaan erinäköisiin tarkastuksiin ja muihin rajoituksiin tottumaan, kun liikutaan turistikohteista ulos, sanoo Suomen Egyptin suurlähetystön lähetysneuvos Martti Eirola MTV3:n uutisille.

Iskujen verinen historia

Turistit ovat ennenkin joutuneet terrori-iskujen uhreiksi Egyptissä.

- 18. huhtikuuta 1996: Aseistautuneet hyökkääjät surmasivat Gizan pyramidien lähellä 18 kreikkalaisturistia, joita he luulivat israelilaisiksi.

- 18. syyskuuta 1997: Yhdeksän saksalaista ja heidän autonkuljettajansa kuolivat ammuskelussa Egyptin kansallismuseon edustalla Kairossa.

- 17. marraskuuta: Suuri hyökkäys Luxorin kaupungin lähellä johti 58 turistin ja neljän egyptiläisen kuolemaan. Myös useita hyökkääjiä ja poliiseja kuoli.

- 7. lokakuuta 2004: Pommit surmasivat 34 ihmistä lomakohteissa Siinain niemimaalla lähellä Israelin rajaa.

- 7. huhtikuuta 2005: Kolme turistia sai surmansa itsemurhaiskussa kairolaiseen basaariin.

- 30. huhtikuuta: Kukaan ei kuollut, mutta neljä ulkomaalaista loukkaantui itsemurhaiskussa kansallismuseon lähellä.

- 23. heinäkuuta: Kolme pommia räjähti Sharm el-Sheikhissä surmaten ainakin 64 ihmistä ja haavoittaen yli kahtasataa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.