Ristiriitaisia tietoja Hamasin ja Israelin neuvotteluista

Aseleponeuvottelut Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä ovat egyptiläisen, valtioon kytkeytyvän al-Qahera Newsin mukaan edistyneet merkittävästi.

Korkea-arvoisen egyptiläisviranomaislähteen mukaan edistystä on nähty monissa tärkeissä kysymyksissä.

Toivoa herättäneet puheet ammuttiin kuitenkin pian alas. Nimettömänä esiintynyt palestiinalaisedustaja sanoi libanonilaiselle Al Mayadeen -televisiokanavalle, että kaikki yritykset edetä ovat törmänneet Israelin joustamattomuuteen.

Myös Hamasin edustaja totesi Reutersille maanantaina, etteivät neuvottelut ole edenneet. 

Israelin mediassa kerrottiin, että äärioikeistolaista puoluetta edustava valtiovarainministeri Bezalel Smotrich kutsui puolueensa knesset-ryhmän pikaisesti koolle, kun julkisuuteen kerrottiin neuvottelujen edistymisestä. Asiasta kertoi qatarilainen al-Jazeera.

Yhdysvallat, Egypti ja Qatar ovat toimineet välittäjinä edellisillä neuvottelukierroksilla, jotka eivät kuitenkaan ole saaneet aikaan rauhaa.

Keskusteluja osapuolten välillä on määrä jatkaa kahden vuorokauden aikana. Toiveena on, että tuolloin osapuolet myös pääsisivät yksimielisyyteen sopimuksen lopullisesta muodosta. Valtuuskunnat ovat lähteneet Kairosta konsultaatioita varten, mutta niiden odotettiin palaavan viimeistelemään sopua, kerrottiin egyptiläislähteistä.

Israel on viime viikkoina saanut osakseen yhä ankarampaa arvostelua sotatoimiensa takia. Arvostelun tahti kiihtyi entisestään, kun seitsemän avustustyöntekijää tapettiin Israelin ilmaiskussa viime viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat