Mainos

"Egypti voi suistua kaaokseen Mubarakin jälkeenkin"

Egyptissä maan presidentti Hosni Mubarakin väistymistä vaativat mielenosoitukset ovat jatkuneet jo päivien ajan. Asiantuntija-arvioiden mukaan, jos mellakat edelleen jatkuvat, Mubarakilla on käytännössä enää yksi vaihtoehto - astua syrjään.

Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkäsen mukaan sitä, millaiseksi Mubarakin jälkeinen aika muodostuu, voidaan vain arvailla.

- Keskeistä on se, miten maa selviää ajasta Mubarakin jälkeen mutta ennen uusia vaaleja. Kauhukuva on, että maa ajautuu muutosvaiheessa täyteen kaaokseen.

Ennen kuin uuden vaalit saadaan järjestettyä, maan väliaikaisen hallinnon tulisi pystyä johtamaan maan turvallisuusviranomaisia siten, että normaalijärjestys voitaisiin palauttaa.

- Iso vastuu järjestyksen palauttamisesta on tietysti myös kansalaisilla, Kerkkänen jatkaa.

Kerkkänen arvioi, että vie noin puoli vuotta ennen kuin uudet vaalit saadaan järjestettyä.

- Mohamed ElBaradei on potentiaalinen Mubarakin jatkaja, jos hän pystyy säilyttämään keulakuva-asemansa vaaleihin saakka. Mutta varmasti haastajiakin löytyy - esimerkiksi muslimiveljeskunta järjestänee rivinsä ja saattaa astua esiin.

Joka tapauksessa Egyptillä on edessään kivinen tie muutokseen.

- Vie kuukausia, ennen kuin maa toipuu edes näistä kolauksista, joita mielenosoitukset ja mellakat ovat aiheuttaneet. Ja vallanvaihdon seurauksena Egyptin mahdolliset rakennemuutokset ja sitä kautta talouskasvu ja työttömyyden väheneminen - kestää vuosia, ennen kuin sellaisia tuloksia voidaan saavuttaa. Mutta tärkeintä tietysti on, että muutosprosessi pääsisi rauhallisesti alkuun.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.