Eeva Lehtimäen kommentti: Tehyn poltetun maan taktiikka tekee tehohoitopotilaista työtaistelun pelinappuloita

Kukaan ei kiistä hoitajien työn tärkeyttä, ei työtaisteluoikeutta, mutta sitä on kuitenkin mahdoton hyväksyä, että työmarkkinataistelussa pelinappuloina ovat teho-osastojen potilaat, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Ensin hyvät uutiset: Hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin sovittelu Kuntatyönantajan kanssa jatkuu aamulla.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran mukaan sovittelu etenee ja ratkaisua kohti edetään.

Suurin kiista koskee edelleen palkankorotuksia.

Siinä olivat hyvät uutiset juuri nyt.

Kärjistynyt tilanne liittyy Superin ja Tehyn lakkovaroituksiin, jotka koskevat eri teho-osastoja ja vanhusten kotihoitoa Kanta-Hämeessä, Varsinais-Suomessa, Helsingissä sekä Pohjois-Pohjanmaalla.

Ensimmäinen vuorokauden kestävä lakko on alkamassa Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla jo sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Kiistan ytimessä on hoitajien lakko-oikeus, mutta myös keskeinen periaate, että kriittisesti sairaat potilaan hoidetaan myös lakon aikana.

Maan hallitus on nyt myös työmarkkinaosapuoli. On päivän selvää, että hallitus on pakotettu antamaan potilasturvallisuuslain eduskunnalle, koska suojatyöstä ei ole pystytty sopimaan kunniallisesti.

Kukaan ei kiistä hoitajien työn tärkeyttä, ei työtaisteluoikeutta, mutta sitä on kuitenkin mahdoton hyväksyä, että työmarkkinataistelussa pelinappuloina ovat teho-osastojen potilaat.

Siksi potilasturvallisuuslaki. Hallitus haluaa varmistaa, että hoitajien lakkojen aikana välttämätön terveydenhuolto ja kotihoito voitaisiin turvata. On poikkeuksellista, että lakko kohdistuisi kriittiseen potilasryhmään.

Hallituskumppaneilta ei riitä sympatiaa vasemmistoliitolle

Laki repii hallituksen rivejä. Eilen pääministeri Sanna Marin (sd) muistutti vasemmistoliiton ministereille Li Anderssonille ja Hanna Sarkkiselle pelisäännöistä, että ministerit äänestävät hallituksen esitysten puolesta.

Vasemmistoliitto kipuilee sen kanssa, ettei lailla rajoiteta lakko-oikeutta liikaa.

Hallituskumppaneilta sympatiaa ei ole riittänyt. Ensin laki lähtee eteenpäin ja saman tien sanotaan, ettei se kelpaakaan eduskuntaryhmälle. Hallituksen riveistä vasemmistoliiton toimintaa on luonnehdittu kaoottiseksi.

Nyt lähipäivät sitten arvuutellaan, miten eduskunta ehtii muokata lakiesitystä parissa päivässä ja näytetäänkö puolueelle ovea, jos eduskuntaryhmä äänestää hallituksen esitystä vastaan.

Happamasti voisi sanoa, että vasemmistoliitto liehakoi samalla kertaa hoitajia vaalien alla, mutta pitää kiinni myös hallitusvallasta.

Puheenjohtaja Andersson on vakuuttanut, että hallitushaluja on edelleen.

Rytkösellä ei ole kavereita ay-kentässä

Tilanne on siis vaikea. Samaan aikaan sairaaloissa ei voida jäädä odottamaan lakia, koska lakot lähenevät.

Esimerkiksi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (TYKS) valmistaudutaan jo potilaiden siirtämiseen ja teho-osastojen sulkemiseen.

Tehyn puheenjohtajalle Millariikka Rytköselle näyttää tulleen yllätyksenä, että demarivetoinen ja naisjohtoinen hallitus on tarjonnut lähinnä teetä ja sympatiaa, mutta ei riihikuivaa rahaa hoitajille

Tehyn puheenjohtaja on piikitellyt viime päivät hallitusta ja puoluetoveri Marinia. Rytkönen on kaipaillut vuoden 2018 Marinia hallituksen johtoon. Maaliskuussa Marin vielä twiittasi näin:

– Naisten pitäisi mennä yleislakkoon, jotta naisvaltaisten alojen palkkakehitys ja arvostus saataisiin ylös kuopastaan. Suomi pyörii pientä palkkaa saavien ja palkatonta työtä tekevien naisten uurastuksella.

Pääministeri muistutti eilen, että viime keväänä myös hoitajille oli tarjolla erittäin hyvä, muiden kunta-alan työntekijöiden hyväksymä sopimus.

Kiinnostavaa on myös, että muista liitoista ei ole tullut tukea Tehyn ja Superin puheille pakkolaista ja lakko-oikeuden murtamisesta, vaikka kyse on ammattiliitoille pyhästä asiasta.

Poltetun maan taktiikka näkyy. Rytkösellä ei ole kavereita ay-kentässä tällä hetkellä.

Aivan yhtä kiinnostavaa on se, millainen on naisvaltaisten alojen muisti ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Rokottavatko hoitajat Sanna Marinin demareita, jos mieleen jää katkeruus, ettei SDP:stä ollut apua vaikeassa työtaistelussa?


Lue myös:

    Uusimmat