Mainos

Eettisen sijoittamisen suosio vähäistä

Eettisten rahastojen tuotto on ollut noin viisi prosenttiyksikköä keskimääräistä tuottoa pienempi. Viime vuonna aloittaneiden ensimmäisten eettisten rahastojen vuosituotto jää 21 prosentin tuntumaan.

Kaikkien Suomeen rekisteröityjen sijoitusrahastoissa olevasta 14,3 miljardin euron pääomasta eettisten rahastojen osuus jää 0,7 prosenttiin. Yhdysvaloissa 10-15 prosenttia sijoituksista on eettisissä rahastoissa. Suomessakin osuuden uskotaan vielä nousevan.

Välillinen vaikutus


Toiminnanjohtaja Markku Savikko Suomen sijoitusrahastoyhdistyksestä arvioi, että eettisyys kattaa varsin laajan kirjon. Sijoittaminen voi olla eettistä myös siten, että sijoituksissa kartetaan sellaisia toimialoja, jotka selkeästi eivät ole eettisiä, esimerkiksi lapsityövoimaa käyttäviä yhtiöitä tai aseteollisuutta. Pörssiyhtiöt itse ovat viime vuosina myös kiinnittäneet yhä enemmän huomiota oman toimintansa eettisyyteen. Savikko sanoo, että eettisten rahastojen merkitys on tätä kautta huomattavasti suurempi kuin niiden lukumäärä sinänsä. -Pörssiyhtiön toiminnassa esiintyvä eettinen ryppy, esimerkiksi metsän tuhoaminen tai lapsityövoiman käyttö, saattaa heijastua laskuna yhtiön osakkeen kurssissa, Savikko arvioi.

Savikko kiinnittää huomiota myös eettisten yhtiöiden tuottoon. Hänen mielestään tuotto ja eettisyys eivät ainakaan pitkällä aikavälillä voi olla ristiriidassa keskenään. -Vaikka eettisten rahastojen tuotto on usein pienempi kuin vastaavien rahastojen keskimääräinen tuotto, ovat eettiset sijoitukset useimmiten kohdistuneet vähemmän riskiä sisältäviin yhtiöihin, Savikko arvioi.

Ensimmäiset vuosi sitten

Suomessa ensimmäiset varsinaisiin eettisiin sijoituksiin keskittyvät rahastot aloittivat toimintansa runsas vuosi sitten. Gyllenbergin lanseeraama eettinen yhdistelmärahasto Forum aloitti toimintansa keväällä 1999. Saman vuoden lokakuussa aloitti myös Leonian kestävän kehityksen rahasto Leonia Arvo.

Arvopaperilehden selvityksen mukaan Forumin sijoituksista kaksi kolmasosaa on kotimaissa korkosijoituksissa ja vajaa viidennes osakkeissa. Leonian Arvo -rahasto on sen sijaan painottanut sijoituksensa maailman suurimpien yritysten osakkeisiin. Osakkeiden osuus Arvon salkussa on kolme neljäsosaa ja korkosijoitusten hieman yli viidennes.

Yritysten valinnassa Leonian Arvo painottaa yleisten sijoituskriteerien lisäksi ympäristöasioita ja yhteiskunnallista vastuuta. Varoja ei sijoiteta yrityksiin, joille merkittävä osa liikevaihdosta kertyy alkoholista, tupakasta, uhkapelistä, aseteollisuudesta tai pornografiasta.

Lähes vuosi sitten lokakuussa aloitti myös yhdistelmärahasto Conventum Vision, jonka sijoitukset keskittyvät omasta henkilöstöstään huolehtiviin yrityksiin. Vision sijoituskohteena ovat suomalaiset osakkeet sekä valtion obligaatiot ja muut velkasitoumukset. Suomessa toimiviin varsinaisiin eettisiin sijoitusrahastoihin voidaan lukea myös kaksi Skandinaviska Enskilda Bankenin ympäristörahastoa. SEB Itämerenrahaston sijoitusten tulee täyttää Maailman luonnon säätiön vaatimukset ja SEB Miljöfond panostaa kestävään kehitykseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.