Eero Heinäluoma tiukkana MTV:lle Valko-Venäjän kaoottisesta tilanteesta: "Lukashenkon täytyy hyväksyä muutos" – Navalnyin kohtalo "jättää karmeita ajatuksia"

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma MTV:n piinapenkissä – ottaa kantaa Valko-Venäjän kaoottiseen tilanteeseen sekä Venäjän oppositiojohtaja Navalnyin kohtaloon 4:59
Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma MTV:n haastattelussa – ottaa kantaa Valko-Venäjän kaoottiseen tilanteeseen sekä Venäjän oppositiojohtaja Navalnyin kohtaloon

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma otti kantaa Valko-Venäjän pitkään vaikeana jatkuneeseen tilanteeseen MTV Uutisten haastattelussa. Hänen mielestään tilanne tulee ratkeamaan ennen pitkään, mutta keinot siihen ovat vielä kysymysmerkki.

Heinäluoma on sitä mieltä, että Valko-Venäjä tulee siirtymään demokratiaan ja Aleksandr Lukashenkon aika on ohitse. 

– Iso kysymys on, miten tämä tehdään järjestäytyneesti ja turvallisesti ilman verenvuodatusta. Siinä tarvitaan kaikilta osapuolilta malttia, hän toteaa.

Hän arvelee myös, että Ukrainan kriisi on opettanut jotain sekä Venäjälle että EU:lle. Nyt näyttää siltä, että varovaisuus hallitsee molempien ajattelua.

– Ei haluta ottaa äärimmäisiä kantoja tai sanella, Heinäluoma toteaa.

Muutoksen on tapahduttava maan sisällä

Heinäluoman mukaan isoimman muutoksen on tapahduttava Valko-Venäjän sisällä, jotta tilanne ratkeisi.

– Lukashenkon presidenttinä täytyy ymmärtää, että hän ei voi käyttää väkivaltaa vaan hänen täytyy hyväksyä muutos. 

Tilanteeseen liittyvät asiat tulisi valkovenäläisten puida itse ja muiden tulisi kunnioittaa sitä.

– Olen tällä hetkellä askeleen optimistisempi kuin hetki sitten. Muutoksen välttämättömyys kyllä sisäistetään eri puolilla, Heinäluoma toteaa.

Heinäluoman on presidentti Sauli Niinistön tavoin sen kannalla, että optimistisin ratkaisu olisi Lukashenkon luovuttaminen.

– Se on äärimmäisen toivottavaa, ja on käynyt selvästi ilmi, että vaalitulos oli väärennetty ja hän ei saanut kansalaisilta valtakirjaa vallassa pysymiseen.

– Parempi on, että hyväksyy tosiasiat ja pelastaa omasta maineestaan sen mitä voi, Heinäluoma pohtii.

Hän arvelee myös, että Valko-Venäjän turvakoneisto ei ole valmis äärimmäisiin toimiin Lukašenkan presidenttiyden säilyttämiseksi. 

– Tämäkin ratkaisu on siellä Valko-Venäjän sisällä ja toivotaan tässä heille viisautta ja presidentille Lukashenkolle viisautta nähdä miten kello on lyönyt, Heinäluoma summaa.

Navalnyin tila järkyttää

Venäjän oppositiojohtaja Alexei Navalnyin epäilty myrkytys järkyttää Heinäluomaa. Navalnyin tila on tällä hetkellä kriittinen.

– Kyllä se jättää aika karmeita ajatuksia, Heinäluoma sanoo.

Hän toivoo Navalnyille pikaista paranemista ja pitää samalla tärkeänä tapahtuneen selvittämistä läpinäkyvästi.

– Venäjälläkin demokraattisten rakenteiden täytyy vahvistua, Heinäluoma sanoo viitaten Ukrainan ja Valko-Venäjän tapahtumiin.

Lopuksi Heinäluoma sanoo olevansa hyvin surullinen siitä, mitä on lukenut Navalnyin tilanteesta.

– Ajattelen niin, että asiat muuttuvat paremmaksi vain avoimuuden kautta, hän sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat