Edustajainhuoneen äänestyssirkukselle ei vieläkään loppua: McCarthylle ei riittävästi ääniä 14. kierroksellakaan

Yhdysvalloissa edustajainhuoneella ei ole vieläkään puhemiestä, vaikka asiasta on äänestetty jo neljänä päivänä 3:02
Videolla Mari Karppinen kertoo, mistä äänestyskierteessä on kyse, ja mikä jumin ratkaisun lähestymisessä osaa edustajista huolettaa. (6.7.2023)

Yhdysvaltain edustajainhuoneessa ei ole vieläkään saatu valittua puhemiestä.

Republikaanien Kevin McCarthy sai paikallista aikaa myöhään perjantai-iltana järjestetyllä 14. äänestyskierroksella 216 ääntä.

McCarthyn äänisaldo kasvoi edeltävästä kierroksesta kahdella, mutta tämä ei riittänyt varmistamaan voittoa.

Demokraattien vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffries sai 212 ääntä, niin kuin hän on saanut lähestulkoon kaikilla muillakin äänestyskierroksilla.

Yhteensä edustajainhuoneessa annettiin neljännen äänestyspäivän kolmannessa äänestyksessä 432 ääntä.

Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ilman puhemiestä

Yhdysvaltain kolmanneksi korkea-arvoisimpaan poliittiseen virkaan pyrkivää McCarthya kampittaa oman puolueen laitaoikeiston kapinallinen änkyräsiipi, joka on sitkeästi äänestänyt häntä vastaan. Alun perin muodollisuutena pidetty äänestys on muuttunut poikkeuksellisen tulehtuneeksi poliittiseksi kädenväännöksi.

Vastustajilla ei ole ollut niinkään huomauttamista McCarthyn poliittisesta linjasta, vaan sen puutteesta. Vastustajat pitävät McCarthya pyrkyrinä, jolla ei edes ole varsinaista ideologiaa.

McCarthy tukijoineen on käynyt viime päivinä lukuisia neuvotteluita vastustajiensa kanssa, ja hänen on raportoitu tehneen lukuisia myönnytyksiä.

Edustajainhuoneessa edustajaksi valitut odottavat virkavalansa vannomista, joka voidaan tehdä vasta puhemiehen valinnan jälkeen. Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ennen kuin puhemies on valittu.

Puhemiesvalinta on virallisesti pisin johtajuustaistelu edustajainhuoneessa sitten 1800-luvun puolenvälin. Silloinen umpisolmu edelsi maan sisällissotaa.

McCarthy kääntänyt kurssia erinäisin myönnytyksin

McCarthyn onnistui kääntää kurssi pois umpikujasta erinäisten myönnytysten jälkeen, joita republikaanien kapinallisryhmä on vaatinut. Bloombergin mukaan Kapinalliset ovat pyrkineet saamaan edustajainhuoneen sääntöihin muutoksia, jotka tarjoaisivat heille itselleen lisää vaikutusvaltaa.

Lue myös:

    Uusimmat