Mainos

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat eivät lämpene alaikäisten sukupuolen korjaamiselle – Translain uudistus yhtenä Helsinki Priden teemoista

1:57
Viime vuonna Helsingin Pride-kulkueeseen osallistui ainakin satatuhatta ihmistä.

Suurin osa eduskuntapuolueiden puheenjohtajista ei sallisi sukupuolen korjaamista alle 18-vuotiaille, selviää Ylen eduskuntavaalikoneen vastauksista.

Hallituspuolueiden johtajista Maria Ohisalo (vihr.) ja Li Andersson (vas.) kannattivat asiaa. Eri mieltä olivat pääministeri Antti Rinne (sd.), Juha Sipilä (kesk.) sekä Anna-Maja Henriksson (r.).

– Nykyään transsukupuolisuustutkimuksiin voi päästä jo alaikäisenä, mutta toimenpiteet tehdään vain täysi-ikäisille. On tärkeää kunnioittaa ihmisten itsemääräämisoikeutta ja turvata ihmisoikeuksien toteutuminen. Jokainen tapaus on arvioitava erikseen, Rinne kirjoitti vastauksen yhteyteen.

Andersson kommentoi vaalikoneessa, että tällä hetkellä hormonihoitojen aloittaminen on mahdollista alaikäisille, mutta juridisen sukupuolen vaihtaminen ja leikkaukset vasta täysi-ikäisenä.

– Sukupuolen juridisen vahvistamisen ikärajaa on laskettava tai se on poistettava. Nykyinen, alaikäisiä huomioimaton translaki aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä sukupuoliristiriidasta kärsiville lapsille ja nuorille.

"Nuorelle on annettava kasvurauha"

Oppositiojohtajista asiaa kannatti vain Petteri Orpo (kok.). Jussi Halla-aho (ps.), Sari Essayah (kd.) sekä Liike Nytin Harry Harkimo vastustivat.

– Erilaiset kasvamiseen liittyvät myllerrykset voivat kanavoitua ajatukseen siitä, että sukupuoli on "väärä". Lapset eivät ole kypsiä tekemään tällaisia loppuelämään vaikuttavia ratkaisuja. Pikemminkin on korostettava sitä, että on monenlaisia oikeita tapoja olla tyttö tai poika, Halla-aho kommentoi vastaustaan.

Essayahin mukaan hoidot voivat aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia ja vaurioita elimistöön.

– Nuorelle on annettava kasvurauha, eikä hänen kasvua ja kehitystä tule sukupuolen vaihdokseen tähtäävillä hormoni- ja leikkaushoidoilla häiritä, Essayah kirjoitti vaalikoneessa.

Maanantaina käynnistyvän Helsinki Pride -viikon teemoissa näkyy myös translain uudistus. Pridessa nähdään asiassa olevan kyse myös lasten oikeuksista.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja