Eduskuntaan uusia kansanedustajia – tämä kolmikko aloittaa Arkadianmäellä

Kolme uutta nimeä on nousemassa eduskuntaan kansanedustajan varasijalta varsinaisten kansanedustajien siirtyessä luottamustoimiin Helsingissä ja Tampereella. He ovat kokoomuksen Atte Kaleva, vasemmistoliiton Suldaan Said Ahmeh ja kokoomuksen Jari Kinnunen. 

Atte Kaleva

Helsingin pormestariksi nousseen kokoomuksen Juhana Vartiaisen tilalle on nousemassa jihadismitutkijana tunnettu Atte Kaleva. Kaleva kertoi kesäkuussa odottavansa toimeenkuvan muutosta.

– Olen erittäin motivoitunut jatkamaan työtäni valtuustossa ja luottamustehtävissä sekä Juhanan noustua pormestariksi aloittamaan hommat eduskunnassa, hän kirjoitti Facebookissa.

Suldaan Said Ahmed

Toinen muutos Helsingin kansanedustajista on Helsingin apulaispormestariksi valitun vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen tilalle eduskuntaan nouseva Suldaan Said AhmedHän on Suomen ensimmäinen somalialaissyntyinen kansanedustaja.

– On suuri kunnia päästä eduskuntaan tekemään töitä paremman Suomen, Helsingin ja maailman puolesta, hän kirjoitti kesäkuussa Facebookissa.

– Lasikatot on tehty rikottaviksi, hän kirjoitti.

Jari Kinnunen

Kolmas uusi kansanedustaja on Pirkanmaalta, jossa kokoomuksen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen valittiin Tampereen pormestariksi.

Ikosen tilalle on nousee nokialainen rikosylikomisario Jari Kinnunen. Kinnunen on puolueensa neljäs poliisikansanedustaja. Hän työskentelee nykyisin Brysselissä kansallisen erityisasiantuntijan tehtävissä ja on työskennellyt muun muassa Lähi-idän ja Balkanin kriisinhallintaoperaatioissa sekä koulutustehtävissä Afrikassa.

Kansanedustaja vapautetaan tehtävästään vain täysistunnossa

Eduskunnan sivuilla kerrotaan, että kansanedustajan vaihtuminen alkaa tehtävästään luopuvan edustajan vapautuspyynnöllä, joka käsitellään ensin puhemiesneuvostossa ja sen jälkeen täysistunnossa.

Kun vapautus on myönnetty, ilmoitetaan asiasta asianomaiselle vaalipiirilautakunnalle, joka antaa uudelle kansanedustajalle valtakirjan. Kun oikeuskansleri on tarkastanut valtakirjan, se esitetään puhemiehelle, joka ilmoittaa tästä täysistunnossa.

Eduskunnan ensimmäinen täysistunto kesän istuntotauton jälkeen on ensi tiistaina ja samana päivänä kokoontuu puhemiesneuvosto. Uudet kansanedustajat pääsevät tehtäväänsä siis pian.

Vaaliraati: Vapaavuori ja Vartiainen on veistetty eri puusta – tämä kaikki muuttuu uuden pormestarin myötä 3:00
Tämä kaikki muuttuu Juhana Vartiaisen noustua Helsingin pormestariksi.

Lue myös:

    Uusimmat