Nyt se varmistui: Hallitus palauttaa täyden päivähoito-oikeuden kaikille lapsille – vanhemman kotona ololla ei enää vaikutusta

Valtiovarainministeriön ennuste: työllisyysaste ei nouse 75 prosenttiin – tätä se tarkoittaa 10:23

Antti Rinteen hallitus antoi tänään eduskunnalle esitykset varhaiskasvatuslain ja lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikille lapsille palautetaan yhtäläinen oikeus päivähoitoon.


Edellinen hallitus rajasi varhaiskasvatusoikeuden 20 tuntiin viikossa vuoden 2016 elokuusta lähtien. Rajaus koskee lapsia, joiden vanhemmat eivät työskentele tai opiskele kokopäiväisesti.

Hallitus tavoitteli kiristyksillä säästöjä. Rajaus oli voimassa vain niissä kunnissa, jotka ottivat sen käyttöön.

Nyt tehtävän lakimuutoksen myötä kaikilla lapsilla on jatkossa oikeus osallistua varhaiskasvatukseen lapsen tarpeen mukaan.

Muutos voimaan ensi kesän jälkeen

Oikeus varhaiskasvatukseen ei enää riipu siitä, onko lapsen vanhempi tai muu huoltaja työssä koko- tai osa-aikaisesti, ovatko he työttöminä tai osallistuvatko työvoimapoliittisina toimina järjestettyihin koulutuksiin tai työharjoitteluun tai ovatko vanhemmat yrittäjiä tai opiskelevatko he.

Varhaiskasvatuksen laajuuteen ei myöskään vaikuta jatkossa, onko lapsen vanhempi perhevapaalla tai hoitovapaalla perheen muun lapsen hoidon vuoksi.

Perheen tilanne ei myöskään jatkossa enää vaikuta yksityisen hoidon tuen tasoon.

Esitys liittyy valtion vuoden 2020 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2020.

Lue myös:

    Uusimmat