Mainos

HS: Hallitus esittää koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksujen kaksinkertaistamista

Hallitus esittää koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien maksujen ensimmäismäärän korotusta, uutisoi Helsingin Sanomat.

Ensimmäismaksu 570 tunnin osalta on nostettaisiin nykyisestä 60 eurota 120 euroon kuukaudessa. Vastaavasti 760 tunnin osalta korotus olisi 80 eurosta 160 euroon.

Hallituksen esitys perusopetuslain muuttamiseksi maksujen osalta tulee eduskunnan lähetekeskusteluun tiistaina. Voimaan lain olisi tarkoitus tulla elokuun alussa vuonna 2016.

Kunnille tiuksempi velvollisuus suhteuttaa maksu tulotasoon

Samalla kun hallitus esittää maksujen korotuksia, esittää se kunnille entistä tiukempaa velvollisuutta jättää maksu perimättä tai alentaa sitä, jos perheillä ei ole varaa hoitoon. Pienituloisuus ei saisi olla este lapsen osallistumiselle toimintaan.

Nykyään aamu- ja iltapäivähoidon maksu määritellään käytännössä ilman vanhempien tuloselvitystä. Vain poikkeuksellisesti vanhempien taloudellista tilannetta selvitetään.

Kuntien tulot kasvaisivat jopa 18 miljoonaa

Kunnat voivat päättää aamu- ja iltapäivätoiminnassa perittävistä maksuista laissa annetun enimmäismäärän rajoissa. Mikäli kunnat nostaisivat maksuaan hallituksen esittämään enimmäismäärään, lisäisi laki kuntien maksukertymää noin 18 miljoonaa euroa vuodesta 2017. Vuonna 2016 lain vaikutus kuntien talouteen olisis noin seitsemän miljoonaa euroa.

Vaikutus julkiseen talouteen olisi hieman suurempi, sillä valtio säästäisi myös rahoitusosuudestaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.