Oppositio kritisoi päivähoidon jakavan kunnat eri kasteihin

Lapset joutuvat eriarvoiseen asemaan, jos kunnat tarjoavat jatkossa eri määrän päivähoitoa, oppositio kritisoi hallituksen esitystä.

Eduskunta keskusteli tänään iltapäivällä hallituksen esityksestä, jonka mukaan kokopäiväinen päivähoito kuuluisi vain päätoimisten työntekijöiden ja opiskelijoiden lapsille. Muilla olisi oikeus 20 tuntiin päivähoitoa viikossa.  

Suurimmista kaupungeista esimerkiksi Helsinki ja Tampere ovat päättäneet, että lain muuttamisesta huolimatta ne tarjoavat kaikille lapsille täysipäiväisen päivähoidon.

Erilaiset oikeudet päivähoitoon voivat vaikuttaa lapsiperheiden muuttoliikkeeseen, arvioi kansanedustaja Maria Guzenina (sd.). Myös hallituspuolueiden valtuutetut ovat joissakin kunnissa kannattaneet subjektiivisen päivähoidon säilyttämistä.

– Ei tässä ole kyse mistään kuntien kapinasta vaan kuntien itsehallinnosta. On erinomainen asia, jos kunnalla on taloudelliset edellytykset järjestää varhaiskasvatus entiseen tapaan, Ben Zyskowicz (kok.) vastasi.  

Vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden edustajat viittasivat kritiikissään eri valiokuntien kuulemiin asiantuntijoihin, joiden mukaan lasten erottelu 20 ja 40 tunnin päivähoitoon vaikuttaa vähemmän varhaiskasvatusta saavien kehitykseen, leimaa perheitä ja lisää kuntien byrokratiaa. Suurin osa sivistysvaliokunnan kuulemista varhaiskasvatuksen asiantuntijoista kritisoi hallituksen esitystä.  

Hallitus perustelee subjektiivisesta päivähoidosta luopumista säästöillä. Hallitus arvioi säästävänsä subjektiivista päivähoito-oikeutta leikkaamalla 62 miljoonaa euroa.

Laki puolittaa läpi mennessään työttömien vanhempien lasten oikeuden varhaiskasvatukseen ensi vuoden elokuusta lähtien.  

Lue myös:

    Uusimmat