Mainos

Eduskunta- ja eurovaalien yhdistämistä vuonna 2019 selvitetään

Puoluesihteerit haluavat selvittää, voidaanko eduskunta- ja eurovaalit pitää samaan aikaan vuonna 2019. Vaalit järjestettäisiin eurovaalien yhteydessä touko-kesäkuussa.

Eduskuntavaalit oli määrä pitää vuoden 2019 huhtikuun puolivälissä. Eurovaalit järjestetään touko-kesäkuussa 2019. Eurovaalien vaalipäivä olisi sunnuntai 9.6, mutta helluntain takia EU:n neuvosto saattaa siirtää vaalit kahta viikkoa aiemmaksi. 

Suunnitelman toteutuessa nykyinen eduskunta istuisi hieman suunniteltua pidempään. Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ovat asian selvittämisestä yksimielisiä. 

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska perustelee muutosta vaalien läheisyydellä, jos puolentoista kuukauden sisällä olisi kahdet vaalit.

– Eduskuntavaalien jälkeen osa puolueista kävisi hallitusneuvotteluja samaan aikaan europarlamenttivaalien kanssa. Uhkana on merkittävä vaaliväsymys ja eurovaalien jääminen vähälle huomiolle, Ovaska sanoo.

Ovaskan mukaan vaaleja ei pidä siirtää heppoisin perustein. Hänen mukaansa puoluesihteerit haluavat selvittää, olisiko molempien vaalien pitäminen samana päivänä teknisesti mahdollista.

– Siirtoa puoltaisi muun muassa vaalien kiinnostavuuden lisääntyminen, ja erityisesti europarlamenttivaaleissa äänestysaktiivisuus saattaisi nousta, Ovaska sanoo. 

Äänestysprosentti Suomen EU-vaaleissa oli viime kerralla vuonna 2014 vajaat 41. Eduskuntavaaleissa prosentti on perinteisesti selkeästi korkeampi. Viime vuoden eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 70. 

Ovaskan mukaan vaalien yhdistämisessä on uhkana teknisten sekaannusten lisääntyminen vaalipaikoilla sekä kampanjateemojen sekoittuminen.

Muutos koskisi vain vuotta 2019, jolloin vaalit osuvat poikkeuksellisesti lähekkäin.  

Myös muiden vaalien samanaikaistamista on pohdittu. Ensimmäisten maakuntavaalien ajankohdaksi on ehdotettiin huhtikuussa presidentinvaalien kanssa samaa ajankohtaa, tammikuuta 2018:

2:12

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.