Eduskunnan uusi tiedusteluvalvontavaliokunta valvoo sekä supoa että sotilastiedustelua – siihen valittavista kansanedustajista ei tehdä laajaa turvallisuusselvitystä

Perustuslakivaliokunnan mietinnöt siviili- ja sotilastiedustelun valvonnasta ovat valmistuneet. Eduskunnan tuleva tiedusteluvalvontavaliokunnan on tarkoitus valvoa sekä supoa että sotilastiedustelua kokonaisuudessaan.

Perustuslakivaliokunnan mukaan toimiva valvonta on edellytys sille, että viranomaisille voidaan antaa niin laajat toimivaltuudet kuin hallitus ehdottaa siviili- ja sotilastiedustelua koskevissa esityksissään.

Sekä supoa, että sotilastiedustelua valvoo viideksi vuodeksi nimitetty tiedusteluvalvontavaltuutetttu sekä 11 kansanedustajasta koostuva tiedusteluvalvontavaliokunta.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien (vas.) mielestä on tärkeää, että myös supoa valvotaan.

– Eduskuntaan perustettavan tiedusteluvalvontavaliokunnan roolia kasvatetaan siten, että koko supon valvonta tulee mahdolliseksi ja kasvatetaan roolia tiedustelvalvontavaltuutetun valinnassa niin että voidaan eduskunnan valiokunnassa kuulla mahdollisia ehdokkaita ja haastatella heitä Lapintie kertoo.

Ei tehdä laajaa turvallisuusselvitystä

Hallituksen ehdottamaa suojelupoliisin tekemää laajaa turvallisuusselvitystä ei tehdä valiokunnan jäsenistä vaan valiokuntaan pyrkivät kansanedustajat pyytävät itse tietosuojavaltuutetun selvityksen itsestään.

Jos taustoista löytyy jotain epäilyttävää, tietosuojavaltuutettu keskustelee siitä suoraan kansanedustajan kanssa, ja tarvittaessa myös hänen eduskuntaryhmänsä puheenjohtajan sekä eduskunnan pääsihteerin kanssa.

SDP:n perustuslakivaliokunnan jäsenen Ilkka Kantolan mukaan olisi ollut hyvin outoa, jos supo olisi tehnyt selvityksen tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsenistä, samalla kun valiokunnan tehtäviin kuuluu supon toiminnan valvonta.

– Tärkeänä on pidetty sitä, että kansanedustaja joka harkitsee valiokuntaan menemistä, että hän mahdollisimman hyvin kykenee säilyttämään integriteettinsä ja häntä koskevat arviot pysyvät salassa. Ei haluta, että kansanedustajille käy niin että yritti sinne valiokuntaan ja sitten tuli pyyhkeet ja maitojunalla kotiin, Kantola selittää.

Tiedusteluvalvontavaliokunnan jäseniä sitoo salassapitovelvollisuus vielä tiukemmin kuin muissa valiokunnissa.

– Kaikki asiat ovat salaisia, jollei voida erikseen todeta, että niiden julkistamisista aiheudu vaaraa Suomen turvallisuudelle, sanoo Lapintie.

Eduskunnan täysistunto valitsee tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsenet.

Lue myös:

    Uusimmat