Eduskunnan lääkäri: Some lisää poliitikkojen paineita

Eduskunnan työterveyshuollossa tunnetaan kansanedustajien paineet olla pätevä ja tavoitettavissa 24 tuntia vuorokaudessa 7 päivänä viikossa. Psyykkisestä ja fyysisestä jaksamisesta keskustellaan jatkuvasti. Lääkärin mukaan kaikki kansanedustajat eivät kuitenkaan pidä heille määrättyjä sairaslomia.

Uutinen keskustan vasta 29-vuotiaan varapuheenjohtajan Annika Saarikon sairastumisesta molemminpuoliseen keuhkoveritulppaan pysäytti viikonloppuna. Hengitystieoireet olivat vaivanneet Saarikkoa jo pitkään.

Tänä aamuna puhemies Eero Heinäluoma (sd) totesi Ylen Aamu-tv:ssä, että poliitikot eivät uskalla sairastaa. Lisäksi sosiaalinen media luo Heinäluoman mielestä lisäpaineita: poliitikon pitäisi olla jatkuvasti äänestäjiensä käytettävissä.

Eduskunnan vastaava työterveyslääkäri Anita Pienimäki tietää kansanedustajien paineet.

– Kyllä me täällä työterveyshuollossa keskustelemme jatkuvasti kansanedustajan työn psyykkisestä kuormittavuudesta ja julkisuuden paineista. Kansanedustajat ovat hyvin tunnollisia ja kokevat olevansa vastuussa äänestäjilleen ja joskus heidän on vaikea priorisoida, mikä on oleellisinta, miten laittaa asiat tärkeysjärjestykseen, jotta saisi myös lepoa. Osa edustajista osaa ottaa myös omaa aikaa, Pienimäki kertoo.

Työterveys muistuttaa rajallisuudesta

Pienimäki vahvistaa, että sosiaalinen media on tuonut lisäpaineita poliitikoille.

– Siellä pitää olla tuoreet tiedot, näkyvyys on merkittävää, siellä saa suoran henkilökohtaisen kontaktin äänestäjiin. Mutta jatkuva päivitys 24/7 tuo myös paineita. Toki tämä on yksilöllistä.

Eduskunnan työterveydessä yritetään tukea edustajien kokonaisvaltaista jaksamista.

– Muistutetaan ihmisen rajallisuudesta, levosta, liikunnasta, ravinnosta. Ja siitä, että lääkärin määräämät sairaslomat pitää pitää.

Pienimäki kertoo huomanneensa, että aina kansanedustajat eivät pidä lääkärin määräämiä sairaslomia.

Pienimäen kanssa ei keskusteltu yksittäisten kansanedustajien, kuten Saarikon tai keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän, sairauksista.

Eduskunnan poissaolotilastojen mukaan kesäkuussa 11 kansanedustajaa oli sairaslomalla ja poissa täysistunnoista. Toukokuussa sairauden vuoksi oli poissa 30 kansanedustajaa ja huhtikuussa 28 kansanedustajaa. Osa sairaslomista koski vain yhtä täysistuntoa, pari edustajaa sairasti koko kuukauden.

"On määrättävä itse itselle lomaa"

Keskustan kansanedustajalle Tuomo Puumalalle, 31, kertyi huhtikuussa kaksi poissaoloa ja kesäkuussa yksi. Hän kertoo olleensa kuumeisena poissa töistä, ettei tartuta muita.

– Poliitikon työ on kyllä kuormittavaa ja vaatimustaso kova, joten kyllä tässä on itse itselle määrättävä lomat. 2–3 viikkoa kesällä, viikko pari talvella, myös viikonloppuja vapaaksi sesonkiaikaan, sähköpostiin poissaoloviesti ja puhelin kiinni, Puumala listaa jaksamiskeinojaan.

– Enkä nyt ylennä kansanedustajan hommaa. Ystävilläni on paljon vaativia ja vastuullisia 24/7-töitä, joissa on pitää ihan samalla tavalla laittaa itse rajoja, että voiko koko ajan olla tavoitettavissa.

Läheisten työtovereiden Saarikon ja Sipilän sairastuminen pysäytti myös Puumalan.

– Kyllä tällainen panee aina miettimään. Mutta en nyt vetäisi tästä sitä johtopäätöstä, että he eivät osanneet ottaa tarpeeksi omaa aikaa. Elämässä voi aina tapahtua mitä tahansa.

Lue myös:

    Uusimmat