Eduskunnan eläinsuojeluryhmä tuomitsee kohutun eläinten metsästyskilpailun: "Tappamisen ei tule olla viihdettä missään tilanteessa"

Metsästyskilpailu käynnisti someraivon – tästä on kyse 0:44
Katso myös: Metsästyskilpailu käynnisti someraivon – tästä on kyse

Eduskunnan eläinsuojeluryhmä tuomitsee tänään julkaisemassaan kannanotossa eläinten pyyntikilpailut.

Jarmon eräpalvelu -niminen yritys järjestää Suomussalmella Kainuussa 18.–20. tätä kuuta pienpetojen pyyntikilpailun.  Joukkueet kilpailevat siinä, mikä niistä onnistuu tappamaan eniten pienpetoja määrätyn ajan sisällä.

Kilpailun tarkoituksena on joukkueina metsästää mahdollisimman monta kettua, supikoiraa, minkkiä ja näätää kahden vuorokauden aikana. Eniten pisteitä saaneet, eli eniten pienpetoja metsästäneet joukkueet, voittavat palkinnoksi esimerkiksi lahjakortteja ja tuotepaketteja.

"Vastuullinen metsästys ei ole tappamisella ilakointia"

– Monet suomalaiset ovat surullisia ja järkyttyneitäkin eläinten tappamisesta kilpailuna ja viihteenä, Eduskunnan eläinsuojeluryhmä kirjoittaa kannanotossaan.

– Elävien eläinten metsästämiseen ja tappamiseen suhtautuminen on näissä kilpailuissa varsin kaukana kunnioittavasta ja arvostavasta suhteesta eläimiin ja ympäröivään luontoon. Vastuullinen metsästys ei ole tappamisella ilakointia.

Elänsuojeluryhmän mukaan suunnitellussa kilpailuissa noudatetaan lisäksi sellaisia pyyntitapoja, jotka aiheuttavat eläimille runsasta ja tarpeetonta kärsimystä. 

– Vaikka kilpailua perustellaan vieraslajien pyynnillä, metsästys kohdennetaan myös suomalaisiin lajeihin, jotka eivät ole vaaraksi suomalaiselle luonnolle, kannanotossa todetaan.

– Eduskunnan eläinsuojeluryhmä tuomitsee eläinten tappokilpailut. Eläinten tappamisen ei tule olla viihdettä missään tilanteessa. Toivomme, että järjestäjä peruu kilpailun ja että metsästyslakia seuraavan kerran uudistettaessa pohditaan, olisiko syytä kieltää lain tasolla tämän kaltaiset kilpailut.

Ryhmän puheenjohtaja on Jenni Pitko (vihr.) ja siihen kuuluvat hänen lisäkseen Mia Laiho (kok.), Tiina Elo (vihr.), Kike Elomaa (ps.), Saara Hyrkkö (vihr.), Pihla Keto-Huovinen (kok.), Mai Kivelä (vas.), Leena Meri (ps.), Mari Rantanen (ps.), Sari Sarkomaa (kok.), Saara-Sofia Sirén (kok.), Hussein al-Taee (sd.) ja Erkki Tuomioja (sd.)

Kilpailua on kritisoinut aiemmin myös muun muassa eläinfilosofi Elisa Aaltola.

Pyyntikisoja järjestetty ennenkin

Tapahtuma ei suinkaan ole ainut laatuaan, sillä samankaltaisia kilpailuja on järjestetty jo monien vuosien ajan eri Puolilla Suomea. Supikoira ja minkki ovat vieraslajeja Suomen luonnossa, ja molemmat on arvioitu haitallisiksi.

Lue myös:

    Uusimmat