Edessä matka ulkomaille yksin lastesi kanssa? Tiesitkö, että vältyt isoilta ongelmilta, jos pyydät matkaan lupalapun toiselta vanhemmalta: "Tänä päivänä tapahtuu ikäviäkin asioita"

7:31
Matkailun merkityksestä keskusteltiin tammikuussa 2019 Huomenta Suomessa.

Oletko suuntaamassa perheen pienimmän kanssa matkalle, kun puoliso jää pitämään kodin seiniä pystyssä? Lapsen kanssa matkustavan kannattaa varustautua lupalapulla, jotta matka ei tyssäisi alkumetreille.

Nurmijärveläinen äiti oli lähdössä Tallinnan risteilylle yksivuotiaan lapsensa kanssa. Kun nainen saapui terminaaliin hakemaan lippuja, suositteli virkailija lupalapun hankkimista lapselle.

– Minulla ja lapsellani on eri sukunimi. Työntekijä suositteli, että ottaisin seuraavan kerran matkalle lähtiessä lupalapun toiselta huoltajalta, jossa kerrotaan, että lapsen on lupa matkustaa kanssani. 

Tuolla kerralla kaksikko selvisi kuitenkin ilman lappua. Joissakin maissa laputon lapsi olisi kuitenkin voinut joutua syyniin.

Lupalappu lapsikaappausten kitkemiseksi

Jos lapsi on vanhempiensa yhteishuollossa, päättävät he lain edessä yhdessä kaikista lapsen asioista, myös matkustamisesta. 

Ulkoministeriö suositteleekin, että alaikäisen kanssa matkustettaessa on syytä ottaa matkustuslupa lapselle.  

– Tänä päivänä tapahtuu ikäviäkin asioita, kuten lapsikaappauksia. Jotta välttyy siltä, että joutuu rajalla selvittämään asioita, niin suosittelemme, että huoltajat tekisivät lupalapun, ulkoministeriön matkustusturvallisuuden asioista vastaava virkamies Hanna–Liisa Peltoniemi kommentoi.

Lupalappu voi olla vapaamuotoinen. Siinä kuitenkin olisi hyvä lukea, minne lapsen on lupa matkustaa, kenen kanssa ja kuinka pitkäksi aikaa. 

– Meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten usein lappuja kysytään. En ole kuullut, että kukaan olisi jäänyt risteilyltä rannalle, Peltoniemi kommentoi. 

Etelä-Afrikassa laputon voi joutua ongelmiin

Lasten kanssa matkustavien on myös syytä ottaa selvää kohdemaan käytännöistä. Toiset maat määrittelevät tarkemmin, minkälainen luvan täytyy olla. Myös lentoyhtiöllä voi olla omia vaatimuksia. 

– Etelä-Afrikkaa lukuun ottamatta ei minulla ole tiedossa, että alaikäiset ilman molempien huoltajien suostumusta matkustavat lapset, olisivat joutuneet ongelmiin, Peltoniemi kertoo.

Peltoniemen mukaan myös lapsen syntymätodistus olisi hyvä olla mukana, jos aikoo matkustaa Etelä-Afrikkaan.

Jos ongelmia lapsen kanssa matkustettaessa tulee, on syytä ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja