Mainos

Ebola, Viron "kova jätkä" ja Aarnion loputon case - näin näimme uutisvuoden

MTV Uutisten toimittajat kertovat vuoden 2015 aluksi, mitkä uutiset heille jäivät menneestä vuodesta päällimmäisenä mieleen. 

Ebola-epäily vanheni alle tunnissa 

Uutistoimittaja Anu Punkari kertoisi mielellään hyviä uutisia, mutta useimmiten uutisiin nousevat asiat tuppaavat olla huonoja.

– Varsinkin Radio Novan uutisia toimittaessani haluaisin viimeisenä uutisena kertoa jotakin kevyttä ja positiivista, mutta toisinaan se on mahdotonta. Olen tyytyväinen, jos satun löytämään jonkin mukavan kulttuuriuutisen tai luonnosta kertovan ilmiöuutisen lähetyksen loppuun. Ihmisille jää hyvä mieli, mikä sopii erityisesti Radio Novan filosofiaan, miettii Punkari.

Kuluneen vuoden uutistapahtumista - niistä huonoista - ainakin Länsi-Afrikan ebolaepidemia ja sen leviäminen on jäänyt Anu Punkarin mieleen. Elo-syyskuussa ebola mainittiin vain muutamien kansainvälisten uutistoimistojen sivuilla. Hyvin lyhyessä ajassa epidemian leviämisen mukana aihe alkoi saada yhä enemmän rivejä uutisvälineissä ympäri maailmaa.

– Yhtäkkiä meillä täällä toimituksessa oli viikko ja toimituksen viikkolista, jossa ebola oli aiheena jokaisena päivänä, Punkari muistelee. 

Punkari oli työvuorossa, kun Suomeen epäiltiin saapuneen ensimmäisen henkilön, jolla oli ebolatartunta. MTV Uutisten urheilutoimittaja soitti toimitukseen ja kertoi istuvansa Helsinki-Vantaan lentoasemalla koneessa, josta oli viety flunssaoireinen henkilö kentällä olevaan ambulanssiin. Koneessa oli kuulutettu englanniksi, että koneessa olleella henkilöllä on mahdollisesti ebolatartunta.

– Menin välittömästi Radio Novan uutisstudioon ja kerroin niin sanottuna ”breaking newsina”, että Suomessa Helsinki-Vantaalla on ensimmäinen epäily ebolatartunnasta. Seuraavaan uutislähetykseen ehdin jo haastatella asiasta lentokentällä ollutta toimittajaamme, mutta haastattelu ei koskaan ehtinyt ulos, sillä tunnin sisällä epäily tartunnasta oli ehditty todeta vääräksi. Näin nopeasti uutisten käänteet saattavat mennä, kertoo Punkari.

Uutistoimittajana Punkari kuitenkin osaa iloita jokaisesta hetkestä, kun saa ensimmäisenä kertoa asian kuuntelijoille, oli aihe mikä tahansa. 

– Voin sanoa, että hieman jopa harmitti, kun uutinen kaatui ja haastattelu jäi käyttämättä. Toisaalta on jopa hieman huvittavaa, että laaja epidemia riehuu Afrikassa ja me uutistoimittajat Suomessa juoksemme yhden mahdollisen tartuntaepäilyn perässä.

Uutistoimittajan työ on monesti pienten yksittäisten asioiden uutisointia, jotka yleensä liittyvät laajempaan kokonaisuuteen. 

– Ebolatapauksessa teimme juttuja myös avustustoiminnasta, selvitimme ebolaa sairautena, otimme selvää mahdollisen rokotteen toimivuudesta ja toimimattomuudesta ja lopuksi vielä ihmettelimme kehittyneiden maiden hidasta reagointia koko epidemiaan.

Hitaasti syttyneestä uutisoinnista roihahti lopulta suuri aihe, joka kosketti koko maailmaa ja auttoi jopa epidemia-alueella kärsiviä ihmisiä.

Aarnio - melkein kuin fiktiivinen elokuva

Kuluneena vuonna rikostoimitusta työllisti Aarnio, Aarnio ja vielä kerran Aarnio.

Helsingin huumepoliisin hyllytetyn päällikön Jari Aarnion tapauksesta paljastui uusia epäilyjä liki viikoittain: rahakätköjä, tuhannen kilon hasissalakuljetuksia, syyttömien lavastuksia.

Vuoden 2014 Aarnio-käänteet ovat olleet paikoitellen niin häkellyttäviä, että tapaus on alkanut muistuttaa fiktiivistä sarjaa tai elokuvaa, kertovat rikostoimittajat Anna Zareff ja Jarkko Sipilä.  

Erikoisten tapahtumien lisäksi juttu on ollut poikkeuksellisen kiinnostava Aarnion aseman ja rikosepäilyjen vakavuuden takia. Kansainvälisestikin on melko tavatonta, että päällikkötason poliisin epäillään sotkeentuneen huumekauppaan.

Tämän vuoden lopussa tilanne on se, että Aarnio on ollut vangittuna reilusti yli vuoden ja häntä vastaan on  nostettu syytteet niin sanottuun Trevoc-haaraan liittyen sekä huumehaaraan liittyen. Hän on tällä hetkellä syytteessä muun muassa kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta sekä törkeästä lahjuksen ottamisesta. Osa epäilyistä on vielä syyteharkinnassa.

Ensi vuonna rikostoimituksen työ ei ainakaan vähene. 

Tammikuun kolmannesta viikosta lähtien juttua aletaan käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa. Se tietää pitkiä päiviä oikeussalissa vähintään syksyyn asti. Ennen tuomion saamista on vuosi 2015 saattanut jo loppua.

Viron presidentti, kova jätkä

Nettitoimittajan ja tuottajan käsien, tai ainakin silmien, kautta kulkee vuoden aikana hirvittävä määrä erilaisia, uutisia, faktoja, juoruja, rikoksia, iloja ja suruja. 

Vuosi 2014 jää toimittaja Petteri Savolaisen mieleen 12 kuukautena, jolloin ihmisen loputon kekseliäisyys toisten kiusaamiseen, epävarmuuden aiheuttamiseen ja jopa päiviltä päästämiseen nosti päänsä tarpeettomankin korkealle. Kyseessä tietysti esimerkiksi Venäjän toimet, Isis-terroristijärjestö ja kotimaiset perhesurmat.

– Oman toimittajavuoden yksi miellyttävimpiä työkeikkoja suuntautui Tallinnaan ja Kadriorguun. Tapasin Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen Ukrainan kriisin laajennuttua Krimille. Kantaa ottava ja mm. sosiaalisessa mediassa todella aktiivinen Ilves analysoi Venäjää ja löi pöytään neljä kirjainta: NATO.

– Haastattelin presidenttiä toista kertaa. Ilves on aina vahvasti läsnä, ja saattaa joskus jopa näkyvästikin ärsyyntyä hänen mielestään tarpeettomuuksista tai typeryyksistä. 

Kameran valon sammuttua presidentti kertoi Savolaiselle pitkät pätkät tietotekniikan tärkeydestä ja omasta koodaajan urastaan, joka alkoi Yhdysvalloissa suunnilleen 15-vuotiaana. 

– Tapasin presidentin myöhemmin kesällä ohimennen. Kertoi katsoneensa haastattelusta tehdyt tv -ja nettijutut.

Maailmaa ravisuttaneiden uutistapahtumien keskellä oman toimituksen sadoista jutuista tekee mieli nostaa, ja nostankin vuoden 2014 valopilkuiksi pari esimerkkiä. IT-toimittaja Jari Heikkilän jutut. Tekno-sivuston aiheet kehittyivät vuoden aikana huimaan suuntaan. Erilaiset digilaitteet puhelimesta robotti-imuriin löytyivät pakastimesta, vesiämpäristä ja saunasta. 

– TV:n iltatuottajan pallilta on pakko nostaa Keimo Lehtiniemen rapuhotelli Pielisjoen penkereessä.

Uudenvuodenpäivän juttusarjassa MTV Uutisten sekä MTV Viihteen ja MTV Sportin toimittajat kokoavat vuoden mieleenpainuvimmat uutiset ja ilmiöt. Osa 3/4. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.