Mainos

Ebola iskee lamasta toipuvan Espanjan tärkeimpään elinkeinoon

Espanjassa, Madridissa paljastuneessa Ebola-tartunnassa on vielä paljon selvitettävää.

Ebola-tartunta on kova isku Espanjan hyvätasoisena pidetyn terveydenhuollon maineelle. Samalla maassa ollaan huolissaan tautitapauksen mahdollisista vaikutuksista esimerkiksi turismille. Lamasta nousevan maan tärkeimmän elinkeinon suorituskykyyn ei toivota säröjä.

Espanjan terveysasioista vastaava ministeri Ana Mato keskittyi eilisessä kriisiryhmän tiedotustilaisuudessa tarkemman tiedon puuttuessa tilanteen rauhoittelemiseen.

– Kaikki tarpeelliset toimenpiteet ovat käytössä, Mato kertoi.

Espanjaan on siirretty Afrikassa levineen ebola-epidemian aikana hoitoon kaksi Sierra Leonessa työskennellyttä kehitystyöntekijää.

Miten ebola tarttui?

Katolisessa avustusjärjestössä työskennelleet Miguel Pajares, 75, ja Manuel García Viejo, 69 lennätettiin erillisissä operaatioissa madridilaiseen Hospital Carlos III -sairaalaan tiukkojen turvatoimien saattelemana. Molemmat menehtyivät myöhemmin ebolaan.

Ebola-tartunnan saanut 40-vuotias kokenut perushoitaja oli töissä samaisessa madridilaisessa sairaalassa, osastolla, jossa ebola-tartunnan saaneita hoidettiin. Perushoitaja osallistui 22. syyskuuta Afrikasta tuodun ja 25. syyskuuta menehtyneen García Viejon hoitoon. Espanjalaisten tiedotusvälineiden mukaan hän oli samassa huoneessa Viejon kanssa kaksi kertaa.

Toisella kerralla potilas oli jo menehtynyt ja perushoitaja osallistui ruumiin siirtoon. Selvitettäväksi jää, miten sairaalaolosuhteista ja turvatoimista huolimatta ebola tarttui ihmisestä toiseen, onko turvatoimissa löysäilty, ja että voisiko tartuntoja olla mahdollisesti enemmän.

Sairaalan henkilökunnasta 21 henkilöä, jotka ovat olleet kontaktissa sairastuneen kanssa, on pantu erityistarkkailuun.

Miksei eristetty aiemmin?

Epäselvää on myös se, missä tartunnan saanut perushoitaja on liikkunut ja miksi häntä ei eristetty jo aikaisemmin. Espanjaan Afrikasta kuljetettu ebolapotilas menehtyi vajaa kaksi viikkoa sitten syyskuun 26. päivä, ja sen jälkeen, seuraavana päivänä, tartunnan saanut perushoitaja aloitti lomansa.

Ensimmäiset merkit mahdollisesta tartunnasta perushoitaja huomasi kuitenkin jo syyskuun 30. päivä, mutta hoito sairaalassa aloitettiin vasta viikko sen jälkeen. Naimisissa oleva potilas tosin aloitti varotoimenpiteet jo kotona nukkumalla aviomiehensä kanssa eri huoneissa. Nyt myös aviomies on eristetty. Lapsia pariskunnalla ei ole.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.