Putinin käsikynkässä kulkeva Orbán siirtänyt rulettimerkkejään punaiselle – "Pitikö oikein kättelemään mennä?"

Unkari siirtänyt pelimerkkejään maailmanpolitiikan rulettipöydällä punaiselle puolelle 2:44
Unkari siirtänyt pelimerkkejään maailman politiikan rulettipöydällä punaiselle puolelle, sanoo Unkarin politiikkaa seurannut Turun yliopiston dosentti Heino Nyyssönen.

Unkari kääntää katsettaan entistä vahvemmin Venäjän ja Kiinan suuntaan, arvioi asiantuntija.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán piti maanantaina Unkarin kansallispäivänä puheen, jossa hän muun muassa vertasi Euroopan unionia entiseen Neuvostoliittoon. Ainoa ero Neuvostoliiton ja EU:n välillä Orbánin mielestä on, että EU:ta voidaan korjata, Neuvostoliittoa ei voinut. 

Huomenta Suomessa vieraillut Turun yliopiston dosentti ja yliopisto-opettaja Heino Nyyssönen totesi, että Orbán puhuu yleensä "kovin radikaalisti" kansallispäivänä pitämissään puheissa. Tällä kertaa sylkykuppina oli länsi. 

Oliko puhe siis tuttua Orbánia ja business as usual?  

– Minulle, joka olen tottunut lukemaan näitä, tulee hyvin useasti mieleen, että voiko näitä puheita ottaa vakavasti, Nyyssönen toteaa. 

Nyyssönen jatkaa, että kysymys on kuitenkin maan pääministeristä tai jossain tapauksissa maan presidentistä, joten siinä mielessä Orbánin puheet on pakko ottaa tosissaan.

– Mutta business as usual on minusta ihan hyvä nimitys.  

Rusinat pullasta noukkiva Orbán "punaisen" sakkia 

Orbán ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat kahden keskisesti viime viikolla Pekingissä. Molemmat johtajat kehuivat hyviä suhteitaan ja tapaamisesta ikuistettiin jälleen yksi Orbánin ja Putinin kättelykuva. Orbán ja Putin tapasivat ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa 2022. 

Nyyssösen mukaan Orbánista ja Putinista on tullut "epäilemättä" entistä vahvemmat liittolaiset. 

– Oikeutettu kysymys on, että pitikö oikein kättelemään mennä? 

Unkarilaiset itse ovat puhuneet suhteestaan Venäjään intressiavioliittona. Tarkoittaen sitä, että Unkarilla ja Venäjällä on yhteisiä intressejä. 

Unkarin katse on kuitenkin viime aikoina kääntynyt juuri Kiinaan, jossa Orbán ja Putin tapasivat.

– Jos puhuisimme kansainvälisestä politiikasta rulettipöytänä, niin jos ei aivan kaikkia pelimerkkejä, niin huomattava määrä merkeistä on laitettu punaiselle mustan sijaan. Selkeästi Unkarin valtaa pitävät ovat satsanneet nyt Kiinaan. 

Punaisella värillä Nyyssönen tarkoittaa Kiinaa ja mustalla Yhdysvaltoja.

Huomenta Suomea juontava Ivan Puopolo kysyy, onko Orbán nyt Venäjän ja Kiinan sakkia? 

– Olen yrittänyt olla tässä varovainen, sillä Orbánhan pyrkii ottamaan rusinat pullasta. Hän ajaa myös Turkki-suhteita ja on myös Donald Trumpin kannattaja. Mutta aivan viime aikoina on ollut useita sellaisia merkkejä, että tämä kysymys on entistä oikeutetumpi. 

Unkari koettelee EU:n hermoja – mitä Venäjälle myötäilystä voi seurata? 9:10
Katso koko keskusteluosuus tästä.

Lue myös:

    Uusimmat