Donetskiin pakkoevakuoinnit: "Mitä enemmän ihmisiä lähtee, sitä vähemmän Venäjän armeijalla on aikaa surmata ihmisiä"

Ukrainan hallituksessa on tehty päätös pakollisista evakuoinneista Itä-Ukrainan Donetskin alueella, kertoi maan presidentti Volodymyr Zelenskyi jokailtaisessa puheessaan eilen. Taistelut alueella ovat rajuja.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Zelenskyin mukaan moni kieltäytyy lähtemästä alueelta.

- Mitä aiemmin tämä (päätös lähtemisestä) tehdään, mitä enemmän ihmisiä lähtee Donetskin alueelta nyt, sitä vähemmän Venäjän armeijalla on aikaa surmata ihmisiä, presidentti sanoi.

Ukrainalainen Kyiv Independent kirjoitti aiemmin Ukrainan yleisradioon viitaten, että varapääministeri Irina Vereshtshukin mukaan 200 000 siviiliä on määrä evakuoida.

Evakuointien sanotaan olevan pakollisia ja ne on määrä toteuttaa ennen lämmityskauden alkamista. Alueella ei Ukrainan mukaan ole kunnollista sähkön ja kaasun jakelua Venäjän iskujen vuoksi.

“Vakuuttakaa ihmiset lähtemään”

Zelenskyi sanoo, että evakuoinnit järjestetään lähteville ihmisille ja että luvassa on niin logistista kuin rahallista tukea. Hänen mukaansa ihmisten täytyy itse ainoastaan päättää lähtemisestä.

- Jos teillä on mahdollisuus, puhukaa Donbassin taistelualueille jääneille. Vakuuttakaa heille, että lähteminen on välttämätöntä, etenkin jos kyse on lapsiperheistä. Jos teillä on mahdollisuus auttaa kotinsa jättäneitä ihmisiä, tehkää niin, Zelenskyi vetosi ukrainalaisiin.

Ukrainan yleisradio kertoo, että Vereshtshukin mukaan evakuoinneista kieltäytyvien tulee allekirjoittaa dokumentti, jossa jääjä ottaa vastuun kaikista mahdollisista riskeistä.

Lue myös:

    Uusimmat