Venäjä värvää sotilaita kaatuneiden tilalle: tällaisilla houkuttimilla rintaman aukot yritetään paikata täyteen

Venäjä värvää tuhansia vapaaehtoisia sotilaita paikatakseen rivinsä Ukrainassa. Koulutus kestää noin kuukauden, eikä aiempaa sotilaskokemusta edellytetä. Asiasta uutisoi CNN

Ympäri Venäjää muodostetaan nyt vapaaehtoispataljoonia lähetettäväksi sotimaan Ukrainaan. Venäjä vetoaa sekä kansalaisten isänmaallisuuteen että heidän lompakkoihinsa. Aiempaa sotilaskokemusta ei edellytetä.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan yli 30 000 vapaaehtoista sotilasta on lähetetty täydentämään venäläissotilaiden rivejä, joita jo yli viisi kuukautta kestänyt sota on harventanut. Valtaosa vapaaehtoisista lähetetään asiantuntijoiden mielestä Donbassin alueelle.

Viime viikolla Richard Moore, Britannian salaisen palvelun päällikkö kertoi CNN:lle, että Venäjällä on kasvavia vaikeuksia löytää sotilaita rintamalle.

Osa pataljoonista osallistuu ainoastaan huoltoketjun toimintaan ja operaatioihin, arvioi Kateryna Steparenko Sodantutkimuksen instituutista (ISW). Osa taas vahvistaa jo olemassa olevia joukko-osastoja tai muodostavat uusia pataljoonia.

– Vapaaehtoiset tuskin kehittyvät tehokkaiksi sotilaiksi lyhytkestoisen sotilaskoulutuksen aikana, Steparenko sanoo.

"Työtä tosimiehille"

Stepanenko kertoo CNN:n haastattelussa, että Kreml on määrännyt kaikki Venäjän viranomaiset värväämään vapaaehtoispataljoonia, välttääkseen täyden- tai osittaisen liikekannallepanon määräämisen.

Värväyskriteerit vaihtelevat paikoin. Esimerkiksi Kazanin kaupungin värväysesitteessä lukee: ”Kutsumme alle 49-vuotiaita miehiä, jotka ovat palvelleet armeijassa. Tarjoamme neljän kuukauden sopimusta omalla erikoisalallasi.”

Muualla kelpaavat kaikki alle 60-vuotiaat miehet, joilla ei ole rikostaustaa. Netissä esiintyvissä värväysilmoituksissa ei yleensä ole mainintaa aiemmasta sotilaskokemuksesta.

Toinen netistä löytyvä hakuilmoitus on otsikoitu ”Työnä tosimiehelle”, kertoo CNN. Sotaan pyrkivän miehen tulisi ilmoituksen mukaan olla rohkea, uskalias, urhea, itsevarma, mahtava, tasapainoinen ja isänmaallinen.  

Vapeehtoisen kuukausipalkka

Ilmoituksissa on usein ilmoitettu kuukauden mittainen koulutusaika ja komennuksen kesto vaihtelee neljästä kuukaudesta vuoteen. Luvattu palkka on paljon Venäjän tyypillistä palkkatasoa suurempi.

Esimerkiksi Kirovin alueella sotilaille tarjotaan 300 000 ruplan, eli noin 4 700 euron kuukausipalkkaa. Toisaalta Kazakstanin rajan tuntumassa sijaitsevassa Baškortostanissa luvattu minimipalkka on vähintään 4 300 euroa.

Yhdessä netissä kiertävässä ilmoituksessa mainostetaan: ”Voit tienata kesän mittaan helposti miljoona ruplaa!”

Keskimääräinen kuukausipalkka näillä alueilla on noin 30 000—45 000 ruplaa kuukaudessa eli noin 470—700 euroa kuukaudessa. Vapaaehtoisia yritetään värvätä myös muiden etujen avulla. Vapaaehtoisten lapsille luvataan oikotie yliopistoon. Vapaaehtoisille myönnetään veteraanin asema, mikä oikeuttaa kuukausittaiseen palkkioon eliniäksi. Lisäksi veteraanit saavat matkustus- ja asumisalennuksia.

Taistelussa kärsityistä vammoista luvataan myös korvauksia. Vakavasta vammasta luvataan jopa kolme miljoonaa ruplaa eli noin 47 000 euroa. Mikäli vapaaehtoinen kaatuu taistelussa, hänen perheensä saa yhteensä 14 miljoonaa ruplaa eli noin 219 000 euroa.

Jotkut vapaaehtoiset ovat kertoneet Verstka -lehdelle, että palkkiot motivoivat heitä lähtemään. Niiden turvin he voivat esimerkiksi rakentaa talon.

Toisia motivoivat isänmaalliset tunteet ja toiset lähtevät vain seikkailun perässä. Myös Venäjän väitteet ukrainalaisista natseista ovat saaneet lehden mukaan joitakin venäläisiä värväytymään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja