Senaatti hyväksyi Yhdysvaltojen kymmenien miljardien apupaketin Ukrainalle – yksi iso este yhä tiellä

Ex-komentaja arvioi, mitä tilanteen kääntäminen Ukrainalta nyt vaatii 3:12
Ex-komentaja arvioi, mitä tilanteen kääntäminen Ukrainalta nyt vaatii

Yhdysvalloissa senaatti hyväksyi 95 miljardin dollarin eli noin 88 miljardin euron suuruisen ulkomaanapupaketin Ukrainalle, Israelille ja Taiwanille, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lakipaketista jopa 60 miljardia dollaria eli noin 55,6 miljardia euroa menisi Ukrainalle. Loput jaettaisiin Israelille ja Taiwanille.

– Siitä on varmasti vuosia, ehkä jopa vuosikymmeniä, kun senaatti on hyväksynyt lakiesityksen, joka vaikuttaa niin suuresti paitsi kansalliseen turvallisuuteemme, liittolaistemme turvallisuuteen ja myös länsimaisen demokratian turvallisuuteen, senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer kommentoi Reutersin mukaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ajanut pakettia jo kuukausia, mutta on kohdannut republikaanien kovan linjan vastustusta erityisesti edustajainhuoneessa.

Jotta paketti etenisi laiksi asti, se tarvitsee vielä republikaanienemmistöisen edustajainhuoneen hyväksynnän.

Edustajainhuoneen republikaaneja edustava puhemies Mike Johnson on moittinut sitä, että paketista puuttuu säännöksiä, joilla voitaisiin pysäyttää ennätyksellinen siirtolaisvirta Meksikosta Yhdysvaltoihin.

Senaatin nyt hyväksymässä paketissa ei ole mukana Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa ja republikaaneja hiertävää maahantulon tiukennusta vaativaa osuutta.

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä entinen presidentti Donald Trump on vaatinut äänekkäästi tukipaketin torppaamista, jos maahanmuuttopolitiikkaan ei saada laajoja tiukennuksia.

Johnson varoitteli maanantaina, että apupaketti tuskin tulee tällä viikolla etenemään republikaanienemmistöisen edustajainhuoneen äänestettäväksi.

Ukrainassa apupakettia pidetään ratkaisevan tärkeänä. Paketin avulla Ukraina saisi lisää kipeästi kaipaamiansa aseita ja ammuksia.

Korjattu otsikosta sinetöidä-verbi muotoon hyväksyä kello 17.25.

Lue myös:

    Uusimmat