Donald Trump ja Vladimir Putin tapasivat Osakassa – Trump heristi sormeaan: "Älkää sekaantuko vaaleihimme"

Trump Putinille:"Älkää sekaantuko vaaleihimme" 0:14
Trump sanoi Putinille, että Venäjän on syytä olla sekaantumatta USA:n vaaleihin.

Donald Trump kommentoi tapaamistaan Vladimir Putinin kanssa: "Ei kuulu teille, mitä aion hänelle sanoa".

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ylistänyt hyvää suhdettaan Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin presidenttien tapaamisessa G20-maiden kokouksessa Japanin Osakassa.

Valokuvaajien kuvatessa kaksikkoa, Trump lausahti muutamaan otteeseen Putinille, että "älkää sekaantuko vaaleihimme". Lause on kuultavissa ylempänä videolla.

– On suuri kunnia tavata Putin, Trump sanoi tapaamisen alkajaisiksi.

– Meillä on erittäin, erittäin hyvä suhde.

Johtajien keskustelujen odotetaan käsittelevän muun muassa ydinaseiden rajoittamista ja Iranin tilannetta. Presidentit keskustelevat kasvotusten ensimmäistä kertaa sitten Helsingin viime kesän huippukokouksen.

Kun Trumpilta tiedusteltiin ennen Japanin matkaa, mistä tämä aikoo keskustella Putinin kanssa, oli vastaus napakka.

– Minulla tulee olemaan erittäin hyvä keskustelu hänen kanssaan, Trump totesi toimittajille Valkoisessa talossa.

– Se, mitä aion sanoa hänelle, ei kuulu teille.

Trump suomi isäntämaa Japania juuri kokouksen alla

Lauantaina kiinnostusta herättää Trumpin kahdenvälinen tapaaminen Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa.

Trump tapaa Osakassa myös kokouksen isännän, Japanin pääministerin Shinzo Aben. Trump suomi Yhdysvaltojen läheistä liittolaismaata Japania juuri ennen kokousta. Hänestä maiden puolustusliitto on epätasainen.

Trump kertoi Fox Businessin haastattelussa pitävänsä epäreiluna, että Yhdysvaltojen täytyy auttaa Japania, mutta Japani ei ole velvoitettu tulemaan auttamaan Yhdysvaltoja.

G20-ryhmässä on 19 teollisuusmaata ja kasvutaloutta sekä EU:n edustus. Maista mukana ovat Argentiina, Australia, Brasilia, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Indonesia, Intia, Italia, Japani, Kanada, Kiina, Meksiko, Ranska, Saksa, Saudi-Arabia, Turkki, Venäjä, Britannia ja Yhdysvallat.

G20 perustettiin 1999 Aasian finanssikriisin jälkimainingeissa, ja aluksi ryhmä toimi ministeritasolla. Globaalin finanssikriisin yhteydessä ryhmä kokoontui ensimmäisen kerran johtajatasolla vuonna 2008, jonka jälkeen tästä tuli pysyvä käytäntö.

Lue myös:

    Uusimmat