Domelta kaunis kirjoitus von Baghin muistolle: Suru on valtava

Elokuvaohjaaja Dome Karukoski kunnioittaa kollegansa poismenoa pitkällä kirjoituksella.

Maanantaina saatiin surullinen tieto siitä, että elokuvahistorioitsija Peter von Bagh on kuollut. Ohjaaja Dome Karukoski on julkaissut virallisella Facebook-sivullaan pitkän kirjoituksen, jossa hän muistelee kohtaamisiaan Peter von Baghin kanssa.

Karukoski kirjoittaa von Baghin olleen hänelle kollega, opettaja ja ystävä.  Karukoski on uransa aikana käynyt von Baghin elokuvahistorian tunneilla ja seurannut hänen esiintymistään Sodankylän elokuvajuhlilla.

– Olit persoona ja ihminen, joka osasi nauraa ja hymyillä elokuville ja meille toheloille.  Osasit nauttia elokuvista. Halusit nauttia elokuvista. Olit täydellinen elokuvankatsoja. Juuri itsellesi, Karukoski kirjoittaa.

– Suru on valtava, kun sain kuulla poismenostasi. Et ollut läheisin ystäväni, mutta ihminen, jonka kanssa sai aina kokea läheisyyttä, Dome kirjoittaa.

Domen kirjoituksen kokonaisuudessaan voit lukea ohjaajan Facebook-sivustolta:

Karukosken lisäksi myös elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki on muistellut von Baghia. STT:lle Kaurismäki totesi von Baghin kuoleman jättävän suuren aukon suomalaiseen kulttuurielämään. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin erikoistutkija Antti Alanen puolestaan hehkutti von Baghia STT:lle näin:  

– On vain kourallinen elokuvahistorioitsijoita kautta aikojen, jotka ovat olleet niin laaja-alaisia kuin hän. Hänellä oli ainoana maailmassa taito tavoittaa elokuvan kokonaisuus. Hänen töissään on tietty johdonmukaisuus, ne ovat saman metsän osia kaikki,

Sosiaalisen median puolella myös esimerkiksi muusikko Herra Ylppö sekä juontaja Tuomas Enbuske ovat kunnioittaneet muistoillaan elokuvahistorioitsijan poismenoa. Ylppö Instagram-tilillään ja Enbuske Twitter-tilillään.

Lue myös:

    Uusimmat