Dokumenttiryhmä paljasti Estonian hylystä uuden repeämän – kahdelle ruotsalaiselle tuomio hautarauhan rikkomisesta

Vauriot autolautta Estonian hylyssä ovat uusien tutkimustietojen perusteella voineet syntyä kontaktista merenpohjaan 1:51
Katso myös video: Vauriot autolautta Estonian hylyssä ovat uusien tutkimustietojen perusteella voineet syntyä kontaktista merenpohjaan

Ruotsissa Göteborgin käräjäoikeus on tuominnut uponnutta autolautta Estoniaa kuvanneet kaksi ruotsalaismiestä päiväsakkoihin hautarauhan rikkomisesta.

Miehet olivat osa Estonian uppoamista koskevaa dokumenttisarjaa kuvannutta ryhmää.

Käräjäoikeus ehti jo viime vuonna antaa miehille vapauttavan päätöksen. Oikeus katsoi tuolloin, että miehet rikkoivat lakia hautarauhasta, mutta heitä ei voi tuomita, koska Ruotsi ei voi soveltaa omaa lakiaan kansainvälisellä vesialueella olevaan ulkomaiseen alukseen.

Estonian uppoamista koskevaa dokumenttisarjaa kuvannut ryhmä teki sukellusrobotilla kuvauksia syksyllä 2019 Saksan lipun alla purjehtivalta alukselta. Saksa ei ole Ruotsin, Suomen ja Viron tavoin allekirjoittanut sopimusta Estonian hautarauhasta.

Hovioikeus puolestaan katsoi helmikuisessa päätöksessään, että lakia hautarauhasta on sovellettava tapaukseen siitä huolimatta, että robottisukellukset tehtiin Viron edustalla saksalaisesta veneestä, minkä vuoksi tapaus palautettiin uudelleen käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

Dokumentti esitti uuden repeämän aluksessa

Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut autolautta Estonia upposi syyskuussa 1994. Haverissa kuoli 852 ihmistä, joista suurin osa oli ruotsalaisia. Virallisen onnettomuustutkinnan mukaan Estonian uppoamisen syy oli keulavisiirin irtoaminen kovassa merenkäynnissä ja veden tulviminen alukseen.

Dokumentintekijöiden sukellukset päätyivät vuonna 2020 esitettyyn tv-dokumenttiin, jonka mukaan Estonian hylyn kyljessä on repeämä, josta ei ole aiemmin raportoitu. Tämän jälkeen Estonian hautarauhaa koskevaa lakia on väliaikaisesti muutettu, jotta aluksen uppoamissyytä kartoittavia viranomaisten tutkimussukelluksia voitaisiin tehdä hylyn luona.

Lue myös:

    Uusimmat