Dohan ilmastoneuvottelut kangertelevat

YK:n ilmastoneuvottelut venyvät Qatarin Dohassa. Kaksiviikkoisen kokouksen piti päättyä tänään, mutta neuvottelut jatkuvat edelleen.

Paikalla olleet ministerit kävivät viime hetken neuvonpitoa useista avoimista kysymyksistä.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että huomisen puolelle mennään, kertoi Harri Laurikka, ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies illalla puhelimitse Dohasta.

Laurikan mukaan päämääränä oli, että osapuolet pääsisivät sopuun jatkosta Kioton ilmastosopimukselle, joka umpeutuu vuodenvaihteessa.

– Siihen nimenomaan pyritään, että täällä saadaan aikaan valmis teksti ilmastosopimuksen jatkosta, joka sitten voitaisiin alistaa osanottajamaiden hyväksyttäväksi.

Sopimuksella on tarkoitus kattaa ajanjakso vuoteen 2020, jolloin kaikkia maita koskevan ilmastosopimuksen on tarkoitus tulla voimaan.

Vaikka Dohan neuvotteluja on moitittu junnaaviksi ja tehottomiksi, Laurikka uskoi tuloksia vielä syntyvän.

– Ilman muuta kaikki on vielä mahdollista.

Kehitysmaiden tuki avoinna

Ilmastoneuvotteluissa kättä on väännetty ankarasti erityisesti teollisuusmaiden tuesta kehitysmaille, jotta ne voisivat sopeutua ilmastonmuutokseen ja ryhtyä itse hillitsemään ilmaston lämpenemistä.

Jo Kööpenhaminan ilmastokokouksessa sovittiin, että apu nostetaan vuoteen 2020 mennessä 100 miljardiin dollariin vuodessa. Kehitysmaat katsovat että apu on nostettava jo vuosina 2013-2015 60 miljardiin dollariin.

Yhdysvallat ei ole halunnut sitoutua tähän, ja EU-maatkin empivät.

– EU ei voi hyväksyä tekstiä, jossa sitoudutaan 60 miljardiin dollariin julkista raha-apua näinä tiukan budjetin aikoina, sanoi Ranskan kehitysministeri Pascal Canfin uutistoimisto AFP:n mukaan.

Laurikan mukaan Suomi on mukana muovaamassa EU-maiden kantoja ja päättämässä, millä polulla kehitysmaita autetaan sopeutumaan ilmastonmuutokseen.

Upporikasta isäntämaata Qataria on arvosteltu neuvottelujen lepsusta johtamisesta.

– Täytyy myöntää, että Qatar on ollut vähän passiivinen isäntä. Eikä mitään lupauksia köyhien maiden auttamisesta ole myöskään näkynyt, Laurikka totesi.

Maailman rikkaimpiin maihin kuuluva Qatar on luvannut ainoastaan perustaa tutkimuskeskuksen seuraamaan ilmaston lämpenemisen seurauksia.

(MTV3 - STT)

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Kymmenen uutiset 7.12.2012)

Lue myös:

    Uusimmat