Mainos

Djukanovic julistautui Montenegron vaalien voittajaksi

Virallisten vaalitulosten julkaisu on lykkääntynyt ainakin huomiseen.

Pääministeri Milo Djukanovicin johtama vaaliliitto on voittanut epävirallisten tulosten mukaan Montenegron itsenäisyyden ensimmäiset parlamenttivaalit eilen.

Djukanovic itse arvioi keskusta-vasemmistolaisen vaaliliittonsa saavan 42-43 edustajaa 81-paikkaiseen parlamentin. Virallisten vaalitulosten julkaisu on lykkääntynyt ainakin huomiseen.

Myös kaksi riippumatonta vaalitarkkailijaorganisaatiota CEMI ja CDT arvioivat, että Djukanovicin demokraattinen sosialistipuolue ja sen vaalikumppani sosiaalidemokraattinen puolue saavat yhdessä parlamenttiin yksinkertaisen enemmistön, 41 paikkaa.

- Tämä on voitto Montenegron eurooppalaiselle politiikalle, Djukanovic sanoi hurraaville kannattajilleen pääkaupungissa Podgoricassa myöhään eilen. Hänen tavoitteenaan on luotsata maansa EU:hun mahdollisimman nopeasti.

Montenegro julistautui itsenäiseksi kesäkuussa kansanäänestyksen jälkeen ja irtautui samalla valtioliitosta Serbian kanssa.

Parlamenttivaalien suurin häviäjä oli serbialaismielinen sosialistinen kansanpuolue, jonka laskettiin saavan 11 parlamenttipaikkaa aiemman 26:n sijasta.

Toiseksi suurimmaksi parlamenttiryhmäksi oli ennakkolaskelmien mukaan nousemassa serbipuolueiden vaaliliitto, joka oli saamassa 12 paikkaa.

Vaaliuurnilla kävi 70 prosenttia äänioikeutetuista. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) vaalitarkkailijat arvioivat vaalien sujuneen "laajasti ottaen kansainvälisten sääntöjen mukaan".

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn on kertonut komission aloittavan vakaus- ja kumppanuussopimusta koskevat neuvottelut Montenegron kanssa tässä kuussa. Hänen mukaansa Montenegrolla on vielä parannettavaa muun muassa oikeus- ja turvallisuuskysymyksissä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.