Diabeteksen voi ehkäistä tai jopa parantaa!

Kakkostyypin diabeteksen voi ehkäistä tai jopa parantaa oikeanlaisilla elämäntavoilla. Ykköstyypin diabeetikoillakin on toivoa, vaikka taudin ehkäisykeinoja ei vielä tunneta. Näin kertoo professori Jaakko Tuomilehto.

– Ylipaino on merkki siitä, että jotain on pielessä ravinnossa ja liikunnassa. Jos kakkostyypin diabetekseen sairastunut tekee jo alkuvaiheessa elämäntaparemontin, hän voi jopa parantua eli saada veren sokeriarvot normaaliksi, Jaakko Tuomilehto sanoo.

Ykköstyypin diabetesta sairastava voi myös oikein keinoin vähentää insuliiniannoksiaan. Se onnistuu samaten syömällä terveellisesti ja liikkumalla.

– Diabeetikoille ei nykyään suositella mitään erityisdieettiä. Liiallisen eläinrasvan käyttöä kannattaa kuitenkin välttää ja suosia runsaskuituisia hiilihydraatteja, kuten kaurapuuroa ja ruisleipää.

Tuomilehto kertoo, että kakkostyypin diabetes on elintavoilla erittäin tehokkaasti ehkäistävissä, vaikka molempien tyyppien puhkeamiseen vaikuttaakin voimakkaasti perimä.

– Uskon, että valtaosa ihmisistä kantaa geenejä, jotka mahdollistavat diabeteksen synnyn. Niitä ei kuitenkaan voi paeta, eikä tämä ole yksittäisen suvun, vaan koko ihmisrodun ongelma, Tuomilehto sanoo.

Piia Simola/Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com ja Jaakko Tuomilehto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja