Mainos

Diabeetikon ruokavaliosta kannattaa ottaa mallia

Diabetes saattaa olla maailman terveellisin sairaus, kertoo Dansukker.fi. Diabeetikon nimittäin täytyy syödä terveellisesti ja harrastaa liikuntaa, sillä yhdessä insuliinihoidon kanssa ne mahdollistavat verensokeria kohoamasta liikaa.

Diabeetikoille suositellaan samanlaista monipuolista ruokavaliota kuten kaikille, jotka haluavat huolehtia terveydestään. Sen on hyvä sisältää runsaasti kuitupitoisia ruokia eli kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljaa sekä mahdollisimman vähän kovaa rasvaa, sokeria ja suolaa. Diabeetikon on valittava ruokansa huolellisesti, sillä erilaiset ruoat vaikuttavat verensokeriin erilaisella nopeudella – ja diabeetikon ongelmana on juuri verensokerin säätely. On tärkeää, että diabeetikko valitsee hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Niitä ovat esim. ruisleivän, palkokasvien, pastan, omenoiden ja päärynöiden sisältämät hiilihydraatit.

Terveellisen ruokavalion avulla ehkäistään ja hoidetaan lihavuutta. Ylipaino lisää sairastumisen riskejä, mutta diabeetikon ei kuitenkaan tarvitse olla mallin mitoissa. Terveyden kannalta hyviä vaikutuksia saa jopa sillä, ettei päästä painoa nousemaan. Tämä tarkoittaa, että kuluttaa sen, minkä syö. Sopivan ruokavalion avulla verensokeri voidaan pitää mahdollisimman normaalina ja näin ehkäistä lisäsairauksia tai niiden etenemistä. Hyvillä ruokavalinnoilla vaikutetaan myös veren rasvoihin ja verenpaineeseen siten, että diabeetikoiden lisääntynyt riski sairastua valtimotauteihin ja muihin verisuonisairauksiin vähenee.

Mitä tarjota diabeetikolle?

Diabeetikko ei tarvitse erityisruokia, mutta on huomaavaista tarjota niin diabeetikoille kuin muillekin terveydestään huolehtiville kevyitä ja vähärasvaisia vaihtoehtoja. Diabeetikko voi syödä tavallisella sokerilla makeutettuja tuotteita. Hän valitsee itse, mitä ja miten paljon haluaa syödä. Monet diabeetikot kokevat ruokien tuputtamisen ongelmaksi. Suolaista ja makeaa kannattaa tarjota pieninä annoksina. Niin diabeetikot kuin muutkin terveellistä ruokavaliota noudattavat syövät mieluummin vähärasvaisia pullia tai marjapiirakkaa kuin rasvaisia leivonnaisia kuten viinereitä tai murotaikinapohjaisia leivonnaisia. Myös hedelmät ja pienet leivät ovat hyviä kahvipöydän tarjottavia.

Jos tarjolla on virvoitusjuomia, joukossa on hyvä olla myös sokerittomia vaihtoehtoja ja vähänatriumista kivennäisvettä. Kahvin makeuttamiseen on huomaavaista pitää tarjolla myös energiattomia makeutusainepuristeita.

Erityisten diabetestuotteiden kuten sokerittomien keksien tai leivonnaisten tarjoamisesta ei ole diabeetikolle hyötyä. Ne voivat olla jopa rasvaisempia kuin tavalliset tuotteet.

Onko sinulla hyvä diabeetikolle sopiva kevyt resepti, jonka haluat jakaa? Kommentoi alle ja kerro ohjeesi muille!

Teksti: MTV3/Helmi

Lähteet: Diabetes.fi, Dansukker.fi

Kuva: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.