Diabeetikon ruokavalioon mahtuu myös sokerisia jälkiruokaherkkuja, kun syö pääpiirteissään yleisterveellistä ruokaa, hyviä hiilihydraatteja ja tihein ateriavälein.
– Diabeetikon ravitsemuksen perusperiaatteena on yleisterveellinen ruokavalio. Pohja rakentuu yleisille ravitsemussuosituksille niin rasvan ja hiilihydraattien laadun kuin vitamiinien, kivennäisaineiden ja proteiinin saannin suhteen, professori Matti Uusitupa kertoo.
Erityisenä tavoitteena diabeetikolla on välttää tarpeettoman suuret verensokerin heilahtelut. Siksi hiilihydraattien saanti ja syöminen ylipäätään tulisi jakaa tasaisemmin usealle eri aterialle päivän rytmin ja insuliinihoidon mukaan.
– Diabeetikon kannattaa syödä viidestä kuuteen kertaa päivässä, välipalat mukaan lukien. Ruokavalio suhteutetaan aina diabeteksen muuhun hoitoon ja liikuntaan.
Uusitupa kertoo, että diabeetikollakin tärkein energianlähde ovat hiilihydraatit, sillä niiden imeytyessä glukoosina verenkiertoon ihminen saa energiaa suoraan hiilihydraateista. Diabeetikon tulisi suosia niin sanottuja matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatteja.
– Ne säilyttävät verensokeritason tasaisempana. Tällaisia hyviä hiilihydraatteja ovat esimerkiksi täysjyväviljat, täysjyväpasta sekä palkokasvit eli herneet ja pavut. Sokeripitoiset juomat, jotka nostavat verensokeria nopeasti, ovat välteltävien listalla.
– Hedelmiä ja kasviksia saa käyttää, ne eivät ole ongelma.
Proteiinin saannin suhteen ohjeet ovat diabeetikoille samankaltaiset kuin terveelle väestönosalle.

