Designmuseo esittelee Yrjö Kukkapuron tuotantoa

Näyttelyssä on huonekaluja ja niiden prototyyppejä, valaisimia ja tilateoksia. Yrjö Kukkapuro -näyttely päättyy huhtikuun alussa.

Designmuseon laajan Yrjö Kukkapuro -näyttelyn liikuttavin esine on rynttyisessä kunnossa oleva Lokki-tuoli. Muotoilija ei nimittäin uransa alkuaikoina voinut kuvitellakaan, että jonain päivänä hänen tuolejaan esiteltäisiin gallerioissa ja museoissa, joten 1950-luvun prototyypit työnnettiin "kaatopaikalle tai jonnekin".

- Lokki löytyi sukulaistalon heinäsuovasta. Laitoimme sen sellaisenaan näyttelyyn. Siinä on Marjatta Metsovaaran Ripsi-kangas. Yhden 50-luvun tuolin sisareni tuo Imatralta tullessaan näyttelyn avajaisiin. Nostamme sen sitten paikalleen, Kukkapuro kertoo muutama tunti ennen näyttelyn avajaisia.

Näyttely esittelee muutakin Kukkapuron tuotantoa, kuten valaisimia, mutta pääosassa on ehdottomasti tuoli. Niitä on näytteillä kymmeniä ja kymmeniä.

Vanhin esillä olevista istuimista on huipputyylikäs Sesam-vuodesohva vuodelta 1956. Uusin valmistui näyttelyn avajaisia edeltävänä yönä.

- Vanhan muovituolin inkarnaatio, Kukkapuro sanoo.

Esillä ovat myös tänä vuonna 50 vuotta täyttävä, edelleen tuotannossa oleva Moderno sekä suunnittelijansa kansainvälisesti tunnetuin, 1960-luvun lasikuitutuoleihin lukeutuva Karuselli.

1970-luvulla Kukkapuron päämateriaaliksi muodostui koivuvaneri, josta syntyi lukemattomia tuoliversioita, muun muassa kansainvälisesti palkittu Fysio-tuoli. 1980-luvun tuotteita olivat muun muassa Experiment-sarja sekä työtuoli Sirkus.

Viime vuosikymmeneltä Kukkapuron tunnettuja töitä ovat muun muassa "tatuoidut" tuolit sekä poikkitaiteelliset installaatiot kuten Magic Room -valotilateos, jonka reproduktio nähdään näyttelyssä.

C-portaasta A-ryhmään

Yrjö Kukkapuron (s. 1933) ura huonekalusuunnittelijana sai lentävän lähdön, kun Antti Nurmesniemi vuonna 1957 valitsi nuoren opiskelijan suunnitteleman tuolin Tulevaisuuden koti -osastolle Helsingin kauppakorkeakoulussa järjestettyyn huonekalunäyttelyyn.

- Minä olin tuolloin toisen vuosikurssin opiskelija Ateneumissa (Taideteollisessa oppilaitoksessa) ja Antti Nurmesniemi oli jostakin saanut vihiä, että sisustustaiteen osastolla oli opiskelija, joka teki itse malliverstaalla prototyyppejä, Kukkapuro kertoo näyttelyn yhteydessä julkaistavassa kirjassa.

Hän arvelee olleensa ainoa, joka teki prototyyppinsä itse.

- Ainoana hulluna tein niitä Ateneumin C-portaan ensimmäisessä kerroksessa.

Sieltä rikas ura on kuljettanut Kukkapuroa ympäri maailmaa. Edelleen työskentelevän Kukkapuron viimeinen valloitus on Kiina. Unescon bambu-projektin muotoiluasiantuntijana hän on löytänyt materiaalikseen nopeakasvuisen jättiläisbambun, josta valmistettu levy on ympäristöystävällinen, kierrätettävä ja erittäin kestävä puumateriaali.

Kiinan sisämarkkinoille suunnattu bambukalustemallisto vuodelta 2004 on esillä näyttelyssä.

Yrjö Kukkapuro - huonekalusuunnittelija -näyttely on esillä Designmuseossa Helsingissä 6. huhtikuuta saakka.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat