Demokraatit varoittavat Trumpia erottamasta Muelleria – "Vaarana perustuslaillinen kriisi"

Demokraatit ovat lähettäneet presidentti Donald Trumpille kirjeen, jossa he varoittavat häntä erottamasta Venäjä-tutkinnan keskeisiä henkilöitä. Senaatin ja edustajainhuoneen demokraatit varoittavat presidentti Trumpia käyttämästä kiisteltyä FBI-muistiona perusteena irtisanoa varaoikeusministeri Rod Rosenstein tai erikoistutkija Robert Mueller.

Rod Rosensteinin, oikeusministeriön johdon tai Bob Muellerin erottaminen voisi johtaa perustuslailliseen kriisiin, jollaista ei ole nähty sitten Lauantai-illan verilöylyn. Lauantai-illan verilöylyllä tarkoitetaan Watergate-skandaalin vaihetta, jossa presidentti Richard Nixon yritti painostaa omia toimiaan tutkineen Archibald Coxin eroamaan.

Erikoissyyttäjä Archibald Cox (vas.) tutki Nixon väärinkäytöksiä. Oikeusministeri Elliot Richardson (oik.) kieltäytyi erottamasta häntä Nixonin painostuksesta huolimatta. Kuva lokakuulta 1973.

Jupakan tuloksena oikeusministeri ja apulaisoikeusministeri erosivat samana päivänä. Coxin erottaminen onnistui vasta kun heidät oli savustettu ulos oikeusministeriöstä ja tilalle valittu virkaatekevä oikeusministeri.

Myös edellisen FBI-johtajan James Comeyn potkuja on verrattu Lauantai-illan verilöylyyn.

Lue myös:

    Uusimmat