Demi Lovato otti vanhat persoonapronomininsa takaisin käyttöön – paljastaa syyn päätöksen takana

Demi Lovato kertoi käyttävänsä she ja her -persoonapronomineja.

Yhdysvaltalaislaulaja-lauluntekijä Demi Lovato kertoi toukokuussa 2021 olevansa muunsukupuolinen ja ottavansa itsestään puhuttaessa käyttöön englannin kielen hän-sanaa tarkoittavat sukupuolineutraalit they- ja them-persoonapronominit.

Suomen kielessä ei ole erikseen nais- tai miessukupuolisille personoituja persoojapronomineja, vaan ihmisiin viitataan sukupuoleen katsomatta persoonapronominilla hän. Englannin kielessä käytetään kuitenkin sukupuolikohtaisia persoonapronomineja.

Englannin kielessä she- ja her-persoonapronomineilla viitataan yleensä naiseen ja he- ja him-persoonapronomineilla mieheen. They- ja them-persoonapronomineilla voidaan puolestaan viitata henkilöön tämän sukupuoli-identiteetistä riippumatta.

Lovato kertoi hiljattain Spout-podcastin haastattelussa tehneensä äskettäin päätöksen ottaa jälleen käyttöön aikaisemmin käyttämänsä, usein naiseuteen viittaavat she- ja her-pronominit. Instagram-tilinsä perusteella laulaja käyttää tällä hetkellä sekä she/her että they/them -pronomineja.

Laulaja alusti asiaa kertoen, että hän on sukupuolensa suhteen liukuva ja että hän tunsi etenkin viime vuonna feminiinisen ja maskuliinisen energiansa olleen tasapainossa.

– Kun menin vessaan ja vaihtoehtoina oli naisten tai miesten vessa, minusta tuntui, ettei minulle ollut vessaa. Koska en välttämättä tuntenut itseäni naiseksi, en tuntenut itseäni mieheksi – tunsin vain olevani ihminen, Lovato kertasi.

Lovaton päätös ottaa she- ja her-persoonapronominit takaisin käyttöön johtui siitä, että hän on tuntenut viime aikoina olonsa feminiinisemmäksi.

Lovato sanoi pronomineista keskustelemisen vaativan oppimista ja kiteytyvän ihmisen valintojen kunnioittamiseen. Hän haluaa muistuttaa, ettei kukaan ole täydellinen.

– Kaikilla menevät pronominit sekaisin jossain vaiheessa ja varsinkin kun joku vasta opettelee, kyse on vain kunnioituksesta.

Lue myös:

    Uusimmat