Delhin kirvelevän korkeat saastepitoisuudet piinaavat nyrkkeilyn naisten MM-kisoihin valmistautuvia suomalaisia: "Ulkona ei voi treenata"

Mira Potkonen ja Elina Gustafsson juhlivat nyrkkeilyn EM-kultaa 1:40

Korkeat saastepitoisuudet ovat hankaloittaneet elämää naisten nyrkkeilyn MM-kisoissa Intian Delhissä. Suomesta kisoissa on mukana kaksi nyrkkeilijää, jotka joutuvat varautumaan vaikeisiin oloihin. 

Ylhäällä kuvakalkadi Mira Potkosen ja Elina Gustafssonin EM-kisoista.  

Naisten MM-kisoihin valmistautuvat nyrkkeilijät ovat joutuneet ottamaan huomioon muutakin kuin tulevat vastustajansa. Nyrkkeilijät ja heidän esikuntansa ovat joutuneet käyttämään kohonneiden saastearvojen takia suun edessä hengityssuojia, huiveja ja jopa t-paitoja. 

 – Perheeni on huolissaan. Tiedämme, ettei tämä ole hyväksi kehoillemme, sanoi 27-vuotias bulgarialaisnyrkkeilijä Stanimira Petrova Reutersin jutussa. 

Suomesta MM-kisoihin osallistuvat Mira Potkonen ja Elina Gustafsson. Suomen naisten olympiavalmentaja Maarit Teuronen kertoi MTV Sportille, että tilanne on tiedostettu. 

– Vältämme ulkona olemista, eikä ulkona voi treenata. Teemme kaiken tarpeellisen, ettei ongelmia tule, Teuronen sanoi. 

Suomalaiset saapuivat kisapaikalle maanantaina ja vetivät kevyen treenin hotellin ilmastoidulla kuntosalilla. 

– Olemme olleet aiemminkin Intiassa, joten tiesimme mihin varautua. Mitään kulttuurishokkia ei ole, Teuronen vakuutti. 

Yksi maailman saastepesäkkeistä

Tyyni ilma on aiheuttanut lisää ongelmia, koska saastepilvet ovat pysyneet paikoillaan kaupungissa, joka on yksi maailman saastuneimpia. Saastearvot ovat ylittäneet Reutersin mukaan turvallisuusrajat kahdeksankertaisesti. 

Viranomaiset ovat kieltäneet raskaan liikenteen pääsyn kaupunkiin. Rakentaminen on pysäytetty ja sprinklerit on kytketty pölyn häivyttämiseksi. 

Yle kertoi viime viikolla, että Delhissä suljettiin kouluja ilmansaasteiden vuoksi ja lapsia kiellettiin ulkoilemasta. Pahimpia saastuttajia ovat hiilivoimalat, autot ja tehtaat. Diwali-juhlan aikana räjäytetyt ilotulitteet ovat aiheuttaneet lisää ongelmia. 

Reutersin haastattelemat eurooppalaisnyrkkeilijät kertoivat, että saasteet ovat aiheuttaneet muun muassa silmien kirvelyä. Nyrkkeilijät eivät ole saaneet järjestäjiltä erityistä suojavarustusta. 

– Ei asiasta täällä kummemmin kohista. Kaikki tekevät voitavansa. Yritämme olla tekemättä asiasta liian isoa numeroa. 

Intian nyrkkeilyliiton johtaja Ajay Singh vakuutteli, että saastearvot ovat laskussa Diwali-juhlien jälkeen.

– Olen luottavainen, että ongelmia ei tule nyrkkeilijöille, kun kisat pidetään sisällä, hän sanoi. 

Intian nyrkkeilyliiton pääsihteeri Jay Kowli sanoi, että areenan vaihtaminen oli mahdoton ajatus, koska Delhissä on paras paikka järjestää kisat koko maassa. 

Kovin odotuksin MM-kisaan

Suomen joukkue Intiassa on pieni mutta kovatasoinen. Mira Potkonen (60-kiloisten sarja) voitti pronssia Rio de Janeiron olympiakisoissa 2016 ja kultaa EM-kisoissa Sofiassa aiemmin tänä vuonna. MM-kisoissa Astanassa 2016 hän otteli pronssia. 

Elina Gustafsson (69-kiloisten sarja) voitti niin ikään kultaa Sofian EM-kisoissa. Astanan MM-kisoissa kaksi vuotta sitten hän nyrkkeili pronssia. 

Suomalaisten kisaohjelma ratkeaa keskiviikon arvonnassa. Teurosen mukaan kovia vastustajia tulee sekä Etelä-Amerikasta, Aasiasta että Euroopasta. 

– Valmistautuminen on sujunut hyvin, olen tyytyväinen likkojen tekemiseen. Lähdetään voittamaan ottelu kerrallaan. 

Lue myös:

    Uusimmat