Venäjältä johdettu suhmurointi pakotti suomalaisurheilijan uudelle uralle – "Korruptoitunut juttu"

Nyrkkeily vaikeuksissa kansainvälisesti – myös Suomessa lajin suosio hiipumaan päin 2:21
Tulosruutu selvitti viime syyskuussa kansainvälisen olympianyrkkeilyn vaikeuksia.

Nyrkkeilyssä ammattilaiseksi hypännyt suomalaisiskijä Arslan Khataev ei säästele sanojaan arvioidessaan olympianyrkkeilyn tilaa.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK uhkaa poistaa nyrkkeilyn Pariisin vuoden 2024 kesäolympialaisten ohjelmasta. Lajin asema oli Kansainvälisen nyrkkeilyliiton IBA:n korruptioskandaalien takia vaakalaudalla jo viime vuoden Tokion kisoissa.

Lopulta KOK järjesti Tokion olympianyrkkeilyn itse, ja se aikoo pitää IBA:n pannan voimassa myös Pariisissa. Laji saattaa pudota olympiaohjelmasta kokonaan. 

Venäläisen Umar Kremlevin johtaman ja venäläisen maakaasu- ja öljykonsernin Gazpromin avokätisesti sponsoroiman liiton on sanottu olevan kiinnostunut vain omasta vallastaan ja sen kasvattamisesta. Nyrkkeily ja nyrkkeilijät ovat jääneet sivurooliin. 

Amatöörinä voiton päähän Tokion olympiapaikasta ja myöhemmin syksyllä 2021 MM-mitalista jäänyt Arslan Khataev, 24, toteaa MTV Urheilulle, että "amatööriura on tässä". 

– Ei tässä ole sen enempää aikaa jäädä katsomaan taakse päin, Tshetsheniasta Suomeen 12-vuotiaana sotaa paennut Khataev kommentoi. 

– Olympiatyyli on vähän tuollainen korruptoitunut juttu. Se ei silleen minua kiinnosta. Siinä isot miehet päättävät, ja minä olen aika pikkutekijä.  

Khataev ei ujostele kertoa tavoitteitaan ammattilaiskehiin. Kuuntele alta hurja linjaus. Juttu jatkuu videon alla.  

Suomalaisiskijä Arslan Khataev hurjin tavoittein kohti nyrkkeilyn ammattilaiskehiä –"Minä olen se seuraava" 0:34
Suomalaisiskijä Arslan Khataev hurjin tavoittein kohti nyrkkeilyn ammattilaiskehiä – "Minä olen se seuraava."

Ammattilaisuralla Khataev ottaa vasta ensiaskeliaan. Hän on kiertänyt sparraamassa ammattilaisten kanssa, solminut kontakteja managerinsa avulla ja etsii nyt hyvää sopimusta ammattilaiskehiin. 

– Saksa on yksi potentiaalinen paikka. Ja sitten Englanti on minulle tärkeä. Jenkeistä ja Kanadastakin on mahdollisuuksia kontaktien kautta. Itselleni on tärkeä, että pääsen aloittamaan täältä Euroopasta, joten Saksa ja Englanti ovat ykkösmaita tällä hetkellä, amatöörinä 60-kiloisissa otellut Khataev selvittää. 

– Tärkeintä on saada nyt ensimmäinen ammattilaismatsi. 

Khataev lähtee tekemään töitä sen eteen Britteihin tammikuussa. Hän menee katsomaan "hyvän ystävänsä", venäläis-kanadalaisen Artur Beterbievin MM-ottelua Lontooseen kuun lopussa.

Tarkoituksena on myös edistää omaa ammattilaisdebyyttiä kolmea raskaan keskisarjan MM-vyötä hallitsevan Beterbievin avulla. 

– Se on seuraava askeleemme tällä hetkellä. 

Lue myös:

    Uusimmat