DDR-tähti Andrea Pinske on kuollut – kova dopingin käyttö aloitettiin jo 12-vuotiaana

DDR:ää urallaan edustanut uinnin kolminkertainen olympiavoittaja Andrea Pinske (o.s. Pollack) kuoli syöpään 57-vuotiaana. Asiasta kertoo muun muassa saksalaislehti Bild.

Pollack voitti urallaan kolme olympiakultaa. 200 metrin perhosuinnin ja viestin olympiavoittoja hän juhli 1976 Montrealissa vain 15-vuotiaana. Neljä vuotta myöhemmin hän nappasi vielä viestikullan Moskovassa. Kaikkiaan Pollack saavutti kuusi olympiamitalia ja kolme MM-mitalia.

Vuonna 1978 Pollack rikkoi 200 metrin perhosuinnissa ensimmäisenä naisena maailmassa 2.10:n rajan maailmanennätysajalla 2.09,87. 

Pollack antoi urallaan myös positiivisen dopingnäytteen vuonna 1977. Kyse oli kuitenkin DDR:n sisäisestä testistä, eikä tulosta julkistettu.

Saksan viranomaisten tutkimuksessa 1990-luvulla selvisi, että Pollackille oli ryhdytty antamaan kovia dopingaineita steroideja jo 12-vuotiaana. Pollack myönsi sittemmin myös itse, että häntä oli lääkitty uransa aikana systemaattisesti dopingilla.

Pollack opiskeli uintiuransa jälkeen fysioterapeutiksi. Hän työskenteli miltei 40 vuotta Saksan olympiavalmennuskeskuksessa Berliinissä. 

Pollackin poika Michael Pinske edusti Saksaa judossa Pekingin olympialaisissa vuonna 2008. 

Lue myös:

    Uusimmat