David Bowie täyttäisi tänään 70 vuotta – rockmaailman legenda ei unohdu

David Bowie salasi sairautensa julkisuudelta kuolemaansa asti.

Kaksi päivää 69-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen 10. tammikuuta 2016 kuollut David Bowie, oikealta nimeltään David Robert Jones tunnettiin muusikkona, näyttelijänä, tuottajana ja taiteilijana.

Yksi maailman tunnetuimmista rocktähdistä syntyi 8. tammikuuta 1947 Lontoossa. Hän olisi täyttänyt tänään 8. tammikuuta 2017 tasan 70 vuotta.

David Bowie varttui Bromleyn kaupunginosassa Suur-Lontoon alueella. Innostuttuaan musiikista hän soitti useissa pienemmissä yhtyeissä. Menestystä nämä kokoonpanot eivät kuitenkaan saavuttaneet.

Vuonna 1966 hän otti käyttöönsä taiteilijanimen David Bowie välttääkseen sekoittumista The Monkees -yhtyeessä vaikuttaneeseen Davy Jonesiin. Hän otti taiteilijanimensä uudisraivaaja Jim Bowien kaksintaistelussa tunnetuksi tekemästä Bowie-puukosta. Virallisesti hän ei kuitenkaan ole koskaan vaihtanut nimeään.

Taiteilijanimen käyttöön ottamisen myötä Bowie aloitti myös soolouransa vuonna 1966. Miehen debyyttialbumi David Bowien hän julkaisi vuonna 1967.

Läpimurto avaruusoliona

Bowie nousi kuitenkin ensikertaa Ison-Britannian listasijoille vasta, kun astronautista kertova single Space Oddity nousi listasijalle 5. vuonna 1969, samana vuonna kun mies ensimmäisen kerran käveli kuussa. Saman kappaleen uudelleenjulkaisulla hän nousi myöhemmin vuonna 1972 Yhdysvaltain top 20 -listalle.

Bowien läpimurtoalbumi oli kuitenkin vasta vuonna 1972 julkaistu The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders from Mars. Läpimurtoalbumissaan ja sen esityksissä Bowie sekoitti rokkia ja teatteria, tuoden yleisölle nähtäväksi leiskuvahiuksisen, avaruudesta saapuneen Ziggy Stardustin hahmon.

Stardust oli Bowien provosoiva alter ego, jonka mielikuvituksellisissa avaruusmiesasuissa Bowie yhdisteli brittiläistä mod-tyyliä japanilaisiin kabuki-asuihin ja futurismiin. Tämän tunnetuimman hahmonsa lisäksi Bowie nähtiin monituisissa muissakin hahmoissa, mukaan lukien vainoharhainen androgyyni Aladdin Sane ja astronautti Major Tom.

Värikkäinä hahmoina esiintynyt Bowie oli muusikkona rajoja rikkova, vaikuttaen myös myöhemmin populaarimusiikkiin pedaten tietä muun muassa glam rockille.

Musiikin lisäksi ansioitunut näyttelijä

1970-luvun loppupuolella Bowie lähti Berliiniin pakoon mainetta ja huumeongelmaansa. Siellä hän yhdessä tuottaja Brian Enon loi niin kutsutun Berliini-trilogian tunnelmallisia, kokeellisia albumeita, joilla hänen on väitetty keksineensä itsensä uudelleen, samalla ennakoiden tulevien vuosikymmenten teollisia äänimaisemia.

Musiikin lisäksi Bowie on tehnyt uraa myös näyttelijänä, ja hänen ensityönsä oli ylistäviä arvioita saanut pääosa Elephant Man -näytelmässä Broadwaylla vuonna 1980. Tämän jälkeen hän on näytellyt lukuisissa elokuvissa, esiintyen useita kertoja myös cameo-rooleissa ja ääninäyttelijänä.

Bowie saavutti 1980-luvulla myös kaupallisesti suurimman menestyksensä nousten kansainväliseen suosioon 1983 julkaistun Let’s Dance -albumin mukaan. Nimikkokappale oli myös Bowien ensimmäinen listaykkönen sekä Yhdysvalloissa että Isossa-Britanniassa.

Useita huomionosoituksia elämäntyöstä

1990-luvulle tullessa Bowie jatkoi taiteellista työtään, saapuen kuitenkin henkilökohtaisen elämänsä rauhallisimpaan jaksoon. Naimisiin Bowie meni 24. huhtikuuta vuonna 1992 somalialaisen mallin Iman Abdulmajidin kanssa siviilivihkimisessä Sveitsin Lausannessa.

Vuonna 1996 Bowie hyväksyttiin Rock and Roll Hall of Fameen.

– David Bowie on rock-musiikin merkittävimpiä futuristeja ja genrejä taivuttava pioneeri, kameleontti ja muuntuja, kuvailee Rock and Roll Hall of Fame sivuillaan.

Bowien kokeilunhalu ei rajoittunut vaan taiteeseen, sillä vuonna 1998 hänestä tuli myös ensimmäinen artisti, joka ryhtyi internet-palveluntarjoajaksi omalla Bowienet-palvelullaan.

Suurimman menestyksensä jälkeen Bowie jatkoi levyttämistä ja konsertointia myös 2000-luvulla. Vuonna 2006 hän sai Grammyn elämäntyöstään musiikin saralla.

Bowie sai oman tähtensä Hollywoodin Walk of Fame -kadulle 1997 0:42

David Bowie menehtyi 69-vuotiaana 10. tammikuuta 2016 taisteltuaan 18 kuukauden ajan syöpää vastaan. Hän ei ollut kertonut julkisuudessa syöpätaistelustaan.

Bowien viimeiseksi jäänyt albumi Blackstar julkaistiin tähden syntymäpäivänä 8. tammikuuta 2016, eli laulajan 69-vuotissyntymäpäivänä, kaksi päivää ennen hänen kuolemaansa.

Let’s Dancen ja Space Oddityn lisäksi Bowie muistetaan parhaiten muun muassa kappaleista Life On Mars?ChangesStarmanFameHeroes ja Ashes to Ashes.

Katso alla David Bowie -aiheisia videoita.

Rocklegenda David Bowie on kuollut 2:45

David Bowie menehtyi 69-vuotiaana 0:37





Lue myös:

    Uusimmat