Danielle sairastui suolistosyöpään kahdesti alle 30-vuotiaana – ei teini-iässä kertonut kellekään yli vuoteen varoittavasta oireesta: "Vähättelin asiaa"

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Katso myös: Tällaisia ovat suolistosyövän oireet.

Danielle salasi veren ulosteissaan pitkään, koska häpesi. Nyt suolistosyövän kahdesti sairastanut nainen muistuttaa, ettei oireita koskaan tulisi jättää huomiotta.

Danielle Ripley-Burgess on selvinnyt syövästä jo kaksi kertaa, vaikka on vasta 36-vuotias. Amerikkalaisnainen muistuttaakin nyt muita siitä, ettei oireita saisi jättää huomiotta.

– Minulla oli syöpä, jonka kaikki ajattelivat iskevän vain vanhoihin ihmisiin, Danielle kuvaa Today-sivustolla.

Huomasi jo teini-iässä verta ulosteessaan

Jo 14-vuotiaana Danielle huomasi toisinaan pieniä veripisaroita ulosteessaan. Hän ei tiennyt, mistä on kyse.

– Vähättelin asiaa, ja yritin vakuuttaa itselleni, ettei se ollut iso juttu. Ajattelin, että syön jotakin punaista ja näen varmaan sen. Joten panin itseni "ei punaisia ruokia" -dieetille, hän sanoo.

"En halunnut olla sairas"

Danielle vältteli kaikkea punaista sisältävää aina karkista pizzaan ja salsakastikkeeseen. Punaista kuitenkin näkyi ulosteessa edelleen, ja Danielle joutui tunnustamaan, että näkee todennäköisesti verta. Hän ei kuitenkaan kertonut asiasta.

– Minua hävettivät jo valmiiksi teini-iän muutokset, ja sen päälle tämä oli vain liikaa. En halunnut olla sairas, eikä oloni aluksi ollutkaan sairas, Danielle kuvaa.

Danielle. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Uskoivat, että vakava sairaus osuisi vain "isovanhempien ikäisille"

Asia kuitenkin vaivasi Daniellea jatkuvasti. Lopulta, kun tilanne oli jo jatkunut yli vuoden, hän kertoi asiasta äidilleen. Kaksikko tutki asiaa netistä ja päätyi siihen, että Daniellella on varmaankin peräpukamia.

– Äiti sanoi, että veri ulosteessa voisi myös olla merkki jostakin vakavammasta, mutta sellaista tuli isovanhempieni ikäisille, Danielle kuvaa.

Daniellella olikin paksusuolen syöpä

Danielle jatkoi elämäänsä. Verta kuitenkin näkyi pöntössä edelleen; se muuttui tummemmaksi ja pelottavammaksi.

– Lopulta sain kovia vatsakipuja ja uuvuin. En voinut enää pelata lentopalloa. Halusin vain kotiin nukkumaan, Danielle muistaa.

Kun Danielle oli 16-vuotias, hänen äitinsä kuuli sattumalta hänen puhuvan "terveysongelmasta" poikaystävälleen. Äiti ymmärsi, että Danielle näkee edelleen verta ulosteessaan. Daniellelle varattiin lääkäriaika.

17-vuotiaana Danielle viimein sai oikean diagnoosin. Hänellä oli paksusuolen syöpä.

"Luulin selättäneeni syövän"

Suolesta löytynyt kasvain leikattiin, ja Danielle sai muita syöpähoitoja. Hän menetti luontaisen hedelmöittymiskykynsä, mutta muuten kaikki vaikutti hyvältä.

– Luulin selättäneeni syövän. Kävin paksusuolen tähystyksessä kolmen vuoden välein ja yhden tähystyksen jälkeen heräsin ja näin lääkärin kasvoilla sen saman ilmeen kuin kahdeksan vuotta aiemmin, Danielle muistaa.

Danielle oli 25-vuotias ja oireeton, mutta hänellä oli jälleen syöpä suolistossaan.

Danielle kertoi tarinaansa auttaakseen muita. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Henkisesti ja tunnetasolla se oli vaikeampaa tällä kertaa. Suutuin monista asioista, mutta syvällä sisimmässäni olin vihainen Jumalalle. Miten hän saattoi antaa tämän tapahtua taas minulle? Olin tuossa vaiheessa jo naimisissa, minulla oli talo ja työskentelin urani eteen, olimme puhuneet adoptiosta. Yhtäkkiä tajusin, että voisin menettää tämän kaiken, Danielle sanoo.

Daniellelta löytyi myös Lynchin oireyhtymä

Danielle on 36-vuotias eikä hänellä juuri nyt ole syöpää, mutta hän ei enää osaa kuvitella elämäänsä ilman sairauden läsnäoloa.

– Kun sinulla on toinen syöpä, kuten minulla oli, joudut hyväksymään, että syöpä tulee aina olemaan elämässäsi.

Tutkimuksissa Daniellelta löytyi myös geneettinen tila, Lynchin oireyhtymä, joka altistaa muun muassa paksusuolen syövälle.

"Jos voisin palata ajassa taaksepäin ja sanoa jotakin nuoremmalle itselleni..."

Suurin osa Daniellen paksusuolesta on poistettu. Myös kohtu poistettiin syöpäriskin vuoksi. Danielle käy tähystyksessä ja laboratoriokokeissa vuosittain.

– Jos voisin palata ajassa taaksepäin ja sanoa jotakin nuoremmalle itselleni, sanoisin: älä ole häpeissäsi kehosi vuoksi. Yhä useammat kaltaiseni nuoret ihmiset sairastuvat paksusuolen syöpään, Danielle huomauttaa.

Hän muistuttaa, että erilaiset oireet tulee ottaa vakavasti.

– Jos havaitset kehossasi jotakin epämukavaa ja outoa, etkä ole vielä valmis soittamaan lääkärille, kerro asiasta jollekulle – ystävälle tai perheenjäsenelle. Älä jää istumaan tilaan, jossa kehossasi on jokin vialla etkä tiedä, mitä se on. Älä istu siinä yksin. Älä vähättele sitä, mitä näet.

Lue myös:

    Uusimmat