Mainos

CP-vammainen ruotsalaisnainen poseeraa rohkeassa projektissa: ”Jokainen voi olla malli”

Ruotsalaisnainen on mukana suuressa valokuvaprojektissa, jonka tarkoituksena on lisätä yhteiskunnan monimuotoisuutta rohkeiden kuvien avulla.

Ruotsalainen Moha Frikraft haluaa toimia esikuvana kaikille niille, joilla ei ole normaalia vartaloa. Rankoista kokemuksistaan huolimatta nuori nainen toimii nyt mallina suuressa valokuvaprojektissa, jonka tarkoituksena on lisätä yhteiskunnan monimuotoisuutta.

– Oli hieman pelottavaa tulla kuvatuksi alusvaatteissa, mutta minulla on hyvä vartalo ja nautin kameran edessä olemisesta, nainen kertoo.

Elää täyttä elämää vammoistaan huolimatta

Frikraftilla todettiin jo syntyessään vakava aivovaurio, ja lääkärit ennustivat hänen elämästään tulevan hyvin vaikeaa. CP-vamman lisäksi naiselle on diagnosoitu myöhemmin aikuisiällä ylivilkkaushäiriö ADHD ja kehityshäiriö Asperger. Nainen ei ole kuitenkaan antanut diagnoosien estää häntä elämästä unelmaansa.

Frikraft toimii muun muassa laillistettuna ravitsemusterapeuttina ja personal trainerina. Hän on hypännyt laskuvarjohypyn sekä kirjoittanut omaelämänkerran. Uusimmassa projektissaan hän työskentelee yhdessä kuuluisan valokuvaajan Tomas Gunnarssonin ja Wikipedia-sanakirjastaan tunnetun Wikimedian kanssa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Projektin tarkoituksena on tuoda monimuotoisuutta paremmin ihmisten tietoon julkaisemalla valtavirrasta poikkeavia kuvia Wikipediassa. Gunnarsonin mielestä on todella tärkeää sisällyttää aliedustettuja ryhmiä osaksi yhteiskuntaa.

– Ilman vaatteita esiintyviä ihmisiä on tähän asti käytetty Wikipediassa usein esineellistettynä. Ja kaikissa tapauksissa nämä ovat nuoria valkoisia malleja, joilla ei ole näkyviä vammoja, ei transsukupuolisuutta tai ihonalaista rasvaa, Gunnarson toteaa.

”Kaikki vartalot ovat ainutlaatuisia ja kauniita”

Kun Frikraftia pyydettiin mukaan projektiin, hän heittäytyi välittömästi mukaan. Nainen on julkaissut blogissaan kuvia projektin kuvauksista, joissa hän istuu pyörätuolissa ja poseeraa alusvaatteissa. Kuvilla on tärkeä sanoma.

– Yhteiskunta ei esittele normaaleja malleja. Mielestäni on hyvä näyttää, että jokainen voi olla malli, ja että kaikki vartalot ovat ainutlaatuisia ja kauniita sellaisena kuin ne ovat.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Viikko kuvien julkaisemisen jälkeen ne lähtivät leviämään laajalle sosiaalisessa ja positiivinen palaute on ollut valtaisaa. Frikraftille palaute on ollut todella tärkeää. Hän toivookin, että hän voisi esimerkillään rohkaista ihmisiä käyttämään enemmän kykyjään ja lahjojaan vammoista huolimatta.

– Haluan olla roolimalli koko yhteiskunnalle. Uskon monimuotoisuuteen ja siihen, että kaikkien pitäisi olla, keitä he ovat, ulkoisista asioista piittaamatta.

Video: Erilaisuutta hehkuttaa myös tämä nainen.

5:40

Lähde: Expressen 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.