Con Air Lento vapauteen

USA 1997. Ohjaus: Simon West. Käsikirjoitus: Scott Rosenberg. Kuvaus: David Tattersall. Leikkaus: Chris Lebenzon, Steve Mirkovich A.C.E, Glen Scantlebury. Lavastus: Edward T. McAvoy. Musiikki: Mark Mancina ja Trevor Rabin. Tuotanto:Jerry Bruckheimer. Pääosissa: Nicolas Cage, John Cusack, John Malkovich, Steve Buscemi, Colm Meaney, Ving Rhames, Rachel Ticotin.

Toimintaa taivaalla sarja saa jälleen uuden lisäosansa Con Airin myötä. Simon Westin ohjaama vauhtirytistys pelaa koohottamisen lisäksi hyvillä näyttelijöillään, joiden esittämät henkilötkin on saatu standardipläjäystä mielenkiintoisemmiksi.

Scott Rosenbergin kyhäämä tarina kertoo lentomatkasta, jolla on tarkoitus siirtää nippu rangaistusvankeja posesta toiseen. Lennolle on survottu mukaan myös Cameron Poe (Cage), jonka on tarkoitus päästä ehdonalaiseen perheensä luo oltuaan seitsemän vuotta kaltereiden takana itsepuolustuksesta aiheutuneesta taposta. Vehes on siis pullollaan rankkoja roistoja etunenässä Cyrus The Virus (Malkovich), joka on viettänyt leijonanosan elämästään vankiloissa maksamassa lukuisista rötöksistään. Cyrus paneekin sitten hyrskynmyrskyn ja pian lentokone on konnien käsissä, mikä aiheuttaa varsin ristiriitaisia tunteita sekä Poessa, että rosvojen lentelyä maassa seuraavassa sheriffissä Larkinissa (Cusack).

Con Airin voima on mielenkiintoisessa henkilögalleriassa. Selkäpiitä kihelmöi mukavasti kun koneeseen lastataan jos jonkinnäköistä konnaa sokerina pohjalla Steve Buscemin esittämä ruipelo ihmishirviö Garland Greene. West antaa hemmojensa irrotella olan takaa, mutta pitää silti holtin käsissään ja tarkentuu lopulta Poen kommandomentaliteettiin ja Cyruksen anarkistiseen maailmankuvaan.

Hyvin muotoillut henkilöt ja niiden määrä antaa tilaa myös rakennella erilaisia jännitteitä, joita West on saanut irti melkoisen mukavasti. Tietysti myös pyssyjen paukuttelun aika tulee, mutta höpötyssuvannot ja riuska huumori rytmittävät leffaa mainiosti.

Näyttelijät irrottelevat innoissaan rempseissä rooleissaan. Cage onnistuu jälleen sotkemaan mainiota sarkasmia ja komiikkaa perusvakavaan hahmoonsa ja hän rakentaa Poesta mielenkiintoisen kohtalon heittopussin. Vastapuolella Malkovich taas pelaa viileydellä ja terävän älyn julkituonnilla läpeensämädän Cyruksen roolissaan. Myös muu rosvokatras tekee mainiota työtä ja kolmion viimeisen kärjen täyttävät vahvasti John Cusack pehmosheriffinä ja Colm Meaney luunkovana kyttänä.

Simon West on onnistunut lohkaisemaan toimintagenreen oman rakosensa kulkevalla tarinalla ja mainioilla hyvien näyttelijöiden tulkitsemilla henkilöhahmoilla. Con Air on reipasta rymistystä.


Teksti: Jari Rantala

Lue myös:

    Uusimmat