Coca-Cola ei sovellukaan ehkäisyyn?

Mihinkään ei nykymaailmassa enää pysty luottamaan. Uuden tutkimuksen mukaan Coca-Cola ei nimittäin sovellukaan ehkäisyyn kuten aikaisemmin on luultu ja jopa tutkittu. Mihin tämä maailma oikein on menossa, jos virvoitusjuoma käy ainoastaan juomiseen? Onneksi meillä sentään vielä on monikäyttöinen sitruuna, joka toimii sekä Coca-Colaa raikastavana hedelmänä että myös ehkäisyssä.

Miten Coca-Cola ja sitruuna sitten liittyvät ehkäisyyn? Lue eteenpäin niin opit jälleen jotain uutta. Saat jopa tietää, mistä aineista Coca-Cola aikoinaan koostui.

Coca-Cola paransi lähes kaiken

Coca-Colan syntyhistorian taustalla ovat John Stith Pemberton, joka kehitti juoman reseptin sekä Frank Mason Robinson, joka antoi juomalle sen kuuluisan nimen. Vuonna 1886 Pemberton keitti avotulella kuparisessa astiassa vettä, johon hän lisäsi sokeria, kofeiinia ja poltettua sokeria. Sokerin tarkoituksena oli poistaa kofeiinin kitkeryyttä ja poltetun sokerin avulla neste sai tumman ja hiukan portviinimäisen värisävynsä.

Peittääkseen sokerin makeuden, Pemberton lisäsi keitokseen limemehua sekä sitruuna- että fosforihappoa. Sen jälkeen Pemberton antoi perusseoksen jäähtyä ja ryhtyi keskittymään juoman maustamiseen. Hän laittoi sekoitukseen muun muassa vaniljaa, appelsiinia, korianteria, sitruunaa, nerolia, Kiinan kanelia ja muskottipähkinää. Edellisten lisäksi Pemberton laittoi seokseen myös kokalehtiä. Alkuperäisessä Coca-Colassa siis todellakin oli kokaiinia, jonka käyttö oli silloin täysin laillista. Vastoin yleistä luuloa Coca-Cola ei kuitenkaan varsinaisesti sisältänyt kolapähkinää, sillä Pemberton korvasi kolan kolapähkinästä uutetulla kofeiinilla. Tämä siksi, että kolapähkinä oli aivan liian kitkerää, jotta juomasta olisi saatu maittavan makuista.

Nykyinen Coca-Cola on lähinnä vain varjo alkuperäisestä juomasta, jossa oli neljä kertaa enemmän kofeiinia, rutkasti sokeria ja tietysti vielä kokaiinia. Pemberton mainosti juomaansa aivostimulanttina, joka paransi päänsäryn, melankolian, hysterian, neuralgian eli hermosäryn ja kaikki muut hermoihin liittyvät sairaudet.

1950- ja 1960-luvun Yhdysvalloissa levisi laajalti uskomusta siitä, että Coca-Colan happamuus tappaa siittiöt. Yleisenä neuvona oli, että yhdynnän jälkeen kannattaa ravistaa colapulloa ja suunnata pullonsuu sen jälkeen emättimeen. Tämän jälkeen Cola-Colan annetaan suihkuta suoraan emättimeen, jonka jälkeen ei ole mitään huolta raskaudesta.

Harvardin tutkimus

Myös seksuaalisuutta käsittelevissä kirjoissa mainittiin aikoinaan Coca-Colan ominaisuudesta toimia ehkäisyvälineenä. Esimerkiksi tohtori David Reuben, joka kirjoitti muun muassa kirjan Kaikki mitä olet aina halunnut tietää seksistä, mutta et ole koskaan uskaltanut kysyä (Otava 1971), mainitsee kirjansa sivulla 284, että Coca-Cola on paras saatavilla oleva emättimen huuhteluaine. Reubenin mukaan sen sisältämä hiilihappo tappaa siittiöt ja sokeri räjäyttää siemensolut. Lisäksi kuohuva hiilihappo saa sen tunkeutumaan emättimen jokaiseen sopukkaan.

1980-luvun puolivälissä Harvardin lääketieteen laitoksella päätettiin tarkistaa väitteet Coca-Colan siittiöitä tappavasta vaikutuksesta. Tutkimuksessa saatiin selville, että makeutusaineella makeutettu Diet Coca-Cola tapaa lähes kaikki siittiöt joutuessaan niiden kanssa tekemisiin. Myös perinteinen Coca-Cola sekä New Coca-Cola tuhoavat huomattavan määrän siittiöitä.

Koska kyseinen tutkimus sai vuonna 2008 niin sanotun Ig Nobelin eli se kuului tutkimuksiin, jotka saivat ihmiset ensin nauramaan ja sitten miettimään asioita, alkoi samainen Harvardin tutkimusryhmä epäröidä, josko Coca-Colasta ei sittenkään ole toimivaksi ehkäisymenetelmäksi. Alkuperäisessä tutkimuksessaan he laittoivat kokista siittiöihin viiden suhteessa yhteen eli Coca-Colaa oli viisi kertaa enemmän kuin siittiöitä. Tällöin siittiöiden liikkuminen lamautui minuutissa. Tarkemmat tutkimukset kuitenkin osoittivat, että Coca-Colalla on suhteellisen heikko siittiöitä tappava vaikutus.

Uusin tieto osoittaa myös, että siittiöt ovat kuuluisaa virvoitusjuomaa vikkelämpiä. Siittiöt saavuttavat kohdunkaulan muutaman sekunnin aikana, mutta Coca-Colan saaminen emättimeen vie huomattavasti pidemmän aikaa. Tutkimusryhmän mukaan Coca-Colan ruiskuttaminen emättimeen on lisäksi sotkuisempaa hommaa kuin itse seksi. Harva nainen on siten yhdynnän jälkeen valmis ruiskimaan alapäänsä täyteen virvoitusjuomaa. Mikäli Coca-Colaa taas laitetaan emättimeen ennen yhdyntää, saattaa se lisätä infektioiden riskiä.

Tutkijat halusivat myös saada selville, syövyttääkö Coca-Cola emättimen rakenteita. Coca-Cola ei todellakaan ole mitään mietoa ainetta, sillä se tuhoaa puolen tunnin kuluessa emättimen epiteelin päällimmäistä pintakerrosta. Kudosvaurio altistaa sukupuolitautien tarttumiselle. Coca-Cola saattaa myös vaikuttaa emättimen normaaliin flooraan ja siten lisätä hiivatulehdusten esiintyvyyttä. Harvardin tutkijat tulivat lopulta siihen lopputulokseen, että Coca-Colasta ei sittenkään ole tehokkaaksi ja haitattomaksi ehkäisyvälineeksi.

Sitruuna ehkäisymenetelmänä

Kuva: Shutterstock

Jo legendaarinen Giacomo Casanova (1725–1798) luotti sitruunan ehkäisevään vaikutukseen. Hänellä oli ennen yhdyntää tapana laittaa naisen emättimeen palanen sitruunaa tai sitruunalla käsitelty vanutuppo. Etenkin Välimeren maissa sitruuna oli erittäin yleinen ehkäisymenetelmä vielä 1800-luvun loppuun saakka.

Sitruuna ei ole ollut lainkaan hullumpi ehkäisymenetelmä. Melbournen yliopistossa vuonna 2002 tehdyssä tutkimuksessa nimittäin havaittiin, että sitruunamehu tappaa siittiöitä mutta myös vähentää hiv:n riskiä. Tutkimusta johtaneen Roger Shortin mukaan neste, joka sisältää 10 prosenttista sitruunamehua vähentää tuhatkertaisesti hiv:n aktiviteettia. Lisäksi puoli teelusikallista sitruunamehua tuhoaa 30 sekunnissa kaksi teelusikallista spermaa. Sitruuna lienee sittenkin se aito asia.

Hätätilanteessa tilaa Coca-Cola sitruunalla

Seksuaalivietti on usein niin voimakas, ettei järki aina pysy mukana. Seksiin ryhdytään, vaikka ehkäisystä ei olisi mitään tietoakaan. Järki kuitenkin useimmiten palaa hekumallisen hetken jälkeen. Mikäli jälkiehkäisystä ei ole mitään tietoakaan, niin silloin kannattaa rynnätä lähimpään ravintolaan ja tilata Coca-Cola sitruunalla. Colan voi juoda janoonsa, mutta sitruunan pala on syytä laittaa pikimmiten emättimeen ja toivoa parasta. En kuitenkaan suosittele moista uhkapeliä, varsinkaan, kun kondomit tulevat huomattavasti halvemmaksi kuin ravintolan kokis.

Teksti: Kari Heusala

Lähteet: Allen, F. (1995). Secret Formula. HarperBusiness.
Anderson, D. (2008). Coca-Cola Douches and Contraception. BMJ.
Heusala, K. (2005). Rakkautta ja kihelmöintiä. Like.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat